U fokusu

Povodom IDAHOT-a

‘Ljubav čini porodicu’

‘Ljubav čini porodicu’

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije (IDAHOT), danas, 03. svibnja kreće kampanja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra pod nazivom “Ljubav čini porodicu”.

“Bilbordima i putem društvenih mreža želimo da skrenemo pažnju na neophodnost podrške lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans* i interspolnim osobama i da poručimo da porodicu čini ljubav, bez obzira da li dolazi iz porodice, ili od naših partnera_ica i prijatelja_ica”, poručuju organizatori/ice

U bilbord kampanji 24 osobe zajedno poručuju da ljubav čini porodicu u svim njenim oblicima. Po prvi put u jednoj kampanji u BiH sudjeluju LGBTI osobe, sa svojim prijateljima, prijateljicama i obiteljima.

“Podrška nam je svima važna. Uz podršku lakše savladavamo prepreke sa kojima se svakodnevno suočavamo i zato poručujemo da tamo gdje ima ljubavi, ima i podrške i porodice. U sklopu kampanje na društvenim mrežama, objavljivaćemo fotografije i izjave osoba o tome šta su za njih porodica, podrška, solidarnost i ljubav”, dodaju organizatori/ice.

Jedna od sudionica kampanje kaže: Porodica mora biti sigurno mjesto razumijevanja i ljubavi. Osjećati ljubav i imati podršku u porodici znači imati čitav svijet.

Posljednjih godina sve više LGBTI osoba trpi nasilje u obitelji. Roditelji, sestre, braća i ostali članovi obitelji su LGBTI osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, prijetili im, ucjenjivali ih, te kontinuirano psihički i fizički zlostavljali. “Obitelj bi trebala biti mjesto podrške i razumijevanja, a ne mjesto odbacivanja, patnje i nasilja. Zato je, u okolnostima kao što su ove, podrška LGBTI osobama izuzetno bitna i treba da dolazi i od porodice, prijatelja_ica, poznanika_ca i partnera_ica”, zaključuju organizatori/ice.

Online kampanju možete pratiti na Facebook stranici Sarajevskog otvorenog centra.