U fokusu

strašan slučaj u beogradu

Neprofesionalno postupanje policije u slučaju napada na trans ženu

Neprofesionalno postupanje policije u slučaju napada na trans ženu

Egal

Priopćenje Egala prenosimo u cijelosti.

Petorica muškaraca napalo je trans* ženu Leonu (J. G.) u subotu ujutro između 4 i 4.30 na uglu Uskočke i Cara Lazara u Beogradu, nanevši joj teške telesne povrede. Udruženje građana “Egal” sa velikim žaljenjem mora da istakne da se pripadnici policije ponovo nisu profesionalno poneli prema žrtvi, a posebno zabrinjava da mnogi od taksista koji su se nalazili u blizini nisu hteli da povezu Leonu u bolnicu.

Ona je tog jutra izašla iz obližnjeg ugostiteljskog objekta. Na putu ka kući presrela su je dva mladića stara oko 25 godina i počela da je vređaju: “Sad ću da jebem trandži majku! Gde si bila pičko? Kuda si krenula?”

Ubrzo su počeli da je guraju i udaraju pesnicama, nogama, a zatim su im se pridružila još trojica napadača. Jedan od njih je skinuo kaiš i počeo da bije Leonu metalnom kopčom po glavi, a jedan od napadača je krenuo da viče da ima nož i da će je ubiti.

Leona je pala i oni su nastavili da je udaraju pesicama, nogama i kaišem. Prilikom pada Leona je polomila zglob desne šake, a tokom napada je zadobila više posekotina po glavi, licu, telu i butinama.

Žrtva je pokušala da krene niz park ka obližnjoj taksi stanici, a u gužvi joj je ispala torbica sa dokumentima i telefon.

“Bila sam na rastojanju od nekih deset metara od nasilnika. Uzeli su telefon i u tom trenutku se pojavila peta osoba koja je isto izašla iz lokala gde su svi zajedno bili, pa im je uzela telefon i ostavila ga nekih par metara od mene i rekla da ga uzmem. Prišla sam da podignem telefon, a u tom trenutku su napadači uzeli betonske kocke od radova na putu u istoj ulici i počeli da me gađaju njima”, rekla je Leona u izjavi “Egalu”.

Žrtva je počela da beži od napadača i otrčala je do obližnje taksi stanice, dok su je sve vreme napadači jurili i gađali betonskim kockama, od kojih je jedna svom silinom pogodila jedan od parkiranih automobila.

Leona je pokušala da uđe u jedno od taksi vozila, ali je taksista odmah upalio auto i udaljio se od nje. Uspela je da uđe u jedan taksi, ali je vozač počeo da je izbacuje napolje, dok su u istom trenutku dvojica napadača pokušali da je izvuku iz vozila.

“Nekako je taksista na moje molbe krenuo i posle 40 metara zaustavio je vozilo i isterao me napolje u ulici Carice Milice. Nije hteo ni policiju da zove niti da me bilo gde vozi, uprkos svim mojim molbama”, rekla je Leona “Egalu”.

U tom trenutku je pristiglo još pet-šest taksi vozila u pomoć kolegi, ali niko od njih nije hteo da poveze Leonu. Jedan od njih joj je rekao: “Ne vozimo transvestite, pedere i krvave!”

Nakon toga su se taksisti razišli i ostavili Leonu krvavu i izlomljenu na ulici. Ona je nazvala dežurnu službu policije, koja joj je prosledila broj telefona dežurne službe policije na Savskom Vencu koju nije mogla da dobije. Srećom, naišla je jedna osoba koja joj je ponudila pomoć i uspela da zaustavi taksi da odveze Leonu kući.

Taksista prvo nije hteo da je pusti u vozilo da ono ne bi bilo isprljano, ali je pod pritiskom osobe koja je zaustavila vozilo ipak odlučio da odveze Leonu nadomak njene zgrade.

“Osoba koja mi je pomogla platila je i taksi 1000 dinara, a uslužni taksista koji nije hteo ni do ulaza zgrade da me odveze, nije se setio ni kusur da vrati”, rekla je Leona, zahvalna nepoznatoj osobi na pomoći.

Ovo nije kraj Leoninih muka. Nakon što se okupala i presvuka otišla je u policijsku stanicu Savski Venac da prijavi napad, gde je dežurni policajac pitao: “Šta ti treba da se oblačiš tako?”

On je na brzinu napisao zapisnik koji je Leona potpisala, ali nije joj dao kopiju i poslao je u Urgentni centar da joj utvrde povrede.

U Urgentnom centru lekar specijalista joj je konstatovao prelom zgloba desne šake, posekotine po glavi i telu.

Nakon ukazane neophodne pomoći Leona se vratila u policijsku stanicu da preda izveštaj lekara specijaliste.

Dežurni inspektor je na zahtev Leone da se otkriju krivci kukavičkog napada odgovorio: “Sad su praznici i za vreme njih nećemo raditi na prijavi. I Kenedi je ubijen pa se ne zna jos ko je kriv.”

“Egal” zahteva da policija učini sve na hvatanju napadača i njihovom privođenju pravdi. Takođe, neprihvatljivo je ponašanje policijskih službenika koji su svojim komentarima dodatno viktimizovali žrtvu napada. Posebno je začuđujuće ovakvo ponašanje ukoliko svi znamo da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova često ističu da su obučili stotine svojih radnika za rad sa LGBT zajednicom.