U fokusu

Protiv diktature

Prosvjedi zbog rezultata izbora u Srbiji neće stati

Prosvjedi zbog rezultata izbora u Srbiji neće stati

Twitter Vice Serbia

Nekoliko tisuća građana i građanki, u ponedjeljak navečer u Srbiji se okupilo na skupovima “Protest protiv diktature” i “Vojvodina protiv diktature”. Na njima se prosvjedovalo zbog rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio dosadašnji premijer Aleksandar Vučić. 

Nakon rezultata izbora, koje je obilježila mala izlaznost birača i biračica, u Srbiji se počelo sumnjati u regularnost izbora. Tim su povodom, neformalno organizirani, na ulice izašli nezadovoljni građani i građanke, većinski studenti i studentice te mladi. Prosvjedovalo se u Beogradu,Novom Sadu i Nišu,a okupljeni/e su skandirali/e “Gdje su naši glasovi”,”Uhapsite Vučića”,”Gotov je”,”Vučiču lopove” i sl.

“Nećemo ovako,hoćemo da živimo slobodno. Sumnjamo u regularnost, dajte drugi krug, dajte nam slobodu”, poručili su prosvjednici/e iz Niša. 

O regularnosti izbora progovorio je i predsjednik Neovisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović. On je naznačio da su izbori bili neregularni i prije nego li su raspisani. Također, u proglasu društva stoji: “Srbija je definitivno ostala bez jedne od retkih demokratskih vrednosti za koje smo mislili da smo ih zauvek dosegli nakon pada Miloševića, a to su fer i pošteni demokratski izbori i mirna smenjivost vlasti na izborima.”

Također, na jučerašnjim skupovima pozvalo se i na nove prosvjede, koji će se održati danas, u utorak, 04.04 od 18 sati. Tako prosvjed u Novom Sadu organizira Studentski Pokret Novog Sada koji danas poziva “sve studente, studentkinje, nezadovoljne i obespravljene građane i građanke kojima je dosta laži, prevara, pljačkanja, bede i ugnjetavanja da se okupimo i pokažemo šta mislimo o postojećem sistemu uopšte, kako onima koji su uspeli da se osiguraju na njegovom čelu ovim izborima, tako i onima čija je to bezuspešna namera bila.” 

Uz to, dodaju: “Mi ne želimo da bežimo iz ove zemlje jer je ova zemlja naša. Mi ne želimo da okrenemo glavu i dopustimo kriminalcima i mafijašima obučenim u odela sa kupljenim ili pravim diplomama da unište ono za šta su se čitavi naraštaji naših predaka izborili. Došlo je vreme da im kažemo ne i prestanemo da verujemo u to da oni znaju bolje od nas samih šta je ono što želimo, za šta hoćemo da se borimo i za šta smo spremni da trpimo. Ovo što nam oni, svi zajedno, nude sigurno nije to. Pokažimo im ko smo. Nema stajanja, nema predaje, promena je moguća!”

U Beogradu je, pak, najavljen novi “Protest protiv diktature 2017.”  koji počinje u 18 sati ispred Narodne Skupštine. Prosvjed organizira inicijativa Protiv diktature te poručuje: “Juče smo počeli, danas nastavljamo i ne stajemo dok se naš glas ne bude čuo dovoljno glasno, dok nas ne čuje CELA Srbija, dok ne nadjačamo tišinu medija! Dođite i podržite svoje mišljenje, i borite se za svoju budućnost! Ponesite pištaljke, transparente, megafone i ostalu opremu za protest.”

Uz to, u preporukama mole okupljene da ne gađaju policiju, institucije, spomenike i vozila te da na uporabu sile reagiraju mirno i dostojanstveno.