Preko plota

27.02.2017. 18:10:57 - Libela

Prvi takav dokument

Subotica: formirana mreža za prevenciju diskriminacije i podršku lgbt osobama

Memorandum o suradnji kojim se organi lokalne vlasti obavezuju da će sistemski raditi na zaštiti prava LGBT populacije danas su u Subotici potpisale lokalne institucije i organizacije civilnog društva.

Ovo je prvi dokument kojim se lokalni organi zaduženi za zaštitu prava građana i građanki obavezuju na međusobno umrežavanje, praćenje i aktivno reagiranje na slučajeve diskriminacije ove manjinske grupe. Osim u Subotici, memorandumi o suradnji potpisani su još u pet gradova - u Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Kragujevcu, a bit će potpisan i u Novom Pazaru.

"Najvažnije je da lokalni organi sarađuju u borbi za unapređenje položaja LGBT osoba i da efikasnije i koordinisanije funkcionišu. To je pravi način da LGBT populacija povrati poverenje u institucije", rekla je Lidija Đorđević iz organizacije Labris, koja provodi projekt "Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji".

Načelnica gradske uprave Marija Ušumović Davčik i zaštitnik građana Grada Subotice Zlatko Marosiuk pozdravili su potpisivanje ovog dokumenta.

"Osnivanje lokalnih mreža je veoma važno za sve nas pripadnike LGBT populacije. Prvi put država i organi lokalne vlasti stoje iza nas i zvaničnim dokumentom garantuju da će nas zaštiti" – rekla je Jelena Dubovi, iz organizacije Stav+ koja je ujedno i koordinatorica lokalne mreže u Subotici. Ona je iskoristila priliku da pozove sve koji/e su pretrpjeli/e neku vrstu nasilja da se jave nadležnim institucijama i da potraže pomoć.

Memorandum o suradnji potpisali su Gradska uprava grada Subotice, Više i Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, Policijska uprava Subotice, Zaštitnik građana grada Subotice, Centar za socijalni rad, Kancelarija za mlade, Dom zdravlja Subotica, Zavod za javno zdravlje, OŠ Sonja Marinković i Politehnička škola iz Subotice, udruženja građana Malin i Stav+.

Tagovi: diskriminacija, labris, lgbt, lgbt aktivizam, lokalna samouprava, srbija, stav, subotica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM