U fokusu

ko se boji... zime još

Festival Merlinka po peti put u Sarajevu

Festival Merlinka po peti put u Sarajevu

Promo

Sarajevski otvoreni centar  27. i 28. siječnja će organizirati i ugostiti peti Međunarodni festival queer filma Merlinka, u Art Kinu Kriterion. Festival se organizira već osam godina u Beogradu s idejom promocije filmova koji se bave LGBT temama. Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu ima drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno, održavat će se izložba, bit će i razgovora o tijelima u javnom prostoru, a za zabavu se pobrinuo House of Flamingo i njihov spektakularni drag show. 

Festival se otvara u petak, 27. siječnja u 18 sati s izložbom fotografija Nine Đurđević “17:15”, koja prikazuje trans i rodno varijabilne osobe na ravnopravan, klasičan, dokumentaran način u svakodnevnim aktivnostima kako bi se podsjetilo na univerzalnost i jednakost svih ljudskih bića. Zatim slijedi pretpremijera kratkog filma “Neizgovoreno” Elme Islamović. U pitanju je dokumentarna priča o mladim lezbijkama i gejevima u Bosni i Hercegovini koje roditelji ne prihvaćaju, priča o komunikaciji s roditeljima, o tome što je to zbog čega se stvaraju zidovi i čega se zapravo plašimo. Također, u petak će biti prikazana i film “Zauzmi pozu”, koji donosi priču o Madoninim igračima. Godine 1990, sedmorica mladih igrača pridružilo se Madoni na njenoj najkontroverznijoj “Blond Ambition” turneji. Sad, 25 godina kasnije, oni otkrivaju istinu o životu tijekom i nakon te turneje. Zauzmi pozu je dramatična priča o pobjeđivanju srama i pronalaženju hrabrosti biti što jesi.

Drugog dana festivala, u subotu 28. siječnja posjetitelji i posjetiteljice će uživati u tri kratka filma. Prvi film je “I know you are but what am I?” dokumentarni film Nađe Sinić o transrodnoj osobi po imenu Kris. Način na koji kamera prati Krisa kroz razna okruženja svjedoči jednoj veoma privatnoj priči. On koristi svoje umjetničko stvaralaštvo kako bi prikazao i objasnio sebe. Drugi film je “Tranzicija” srpske redateljice Milice Tomović. Dva dana prije odlaska u Ameriku, Jana koristi vrijeme da se pozdravi sa svojim bendom, prijateljima, bivšom djevojkom i porodicom. Svi oni dijele osjećaj žaljenja dok se opraštaju s njom, ali opet i sreću zbog njene svijetle budućnosti u Americi gdje je primljena na postdiplomski studij. Jedino njena sestra zna istinu, a to je da Jana ne odlazi iz zemlje zbog studija, ona odlazi iz zemlje da bi promijenila svoj spol. Treći film je “Golo tijelo”, brazilski hibrid dokumentarca i fikcije, u kojem režiser pokušava prikazati kako se ljudi odnose prema svojoj nagosti i tijelima. Osim filmova, tu je i panel  “Naše lično je i političko” na kojem će o izlaganju u javnom prostoru i svom radu razgovarati Nera Mešinović, aktivistkinja iz BiH, Nina Đurđević, fotografkinja iz Hrvatske i članovi/ice House of Flamingo.

Osim kratkih filmova, na rasporedu su i dugometražni. Jedan od njih je hrvatski dokumentarni film “Bolesno”, Hrvoja Mabića. Priča prati Anu, koja je sa 16 godina bila zatvorena u psihijatrijsku ustanovu pristankom svojih roditelja kako bi je izliječili od homoseksualnosti. Nakon pet godina ona je slobodna i traži djevojku koja će je voljeti usprkos njenom posttraumatskom stresu. I nalazi takvu djevojku u Martini s kojom planira vjenčanje. Usprkos svemu, Martinino strpljenje je pri kraju jer joj je jasno da umjesto da se fokusira na izgradnju sadašnjeg života s Martinom, Ana je fokusirana na svoju traumatsku prošlost. Bolesno je priča o ljubavi, izdaji, osveti i praštanju. Tu je i njemačka komedija-drama “Gdje si krenuo, habibi?” Tor Ibena. Riječ je o Ibrahimu koji se zaljubljuje u Aleksandra, Nijemca, kriminalca i kečera koji je strejt, ali između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

Specijalne gošće festivala su House of Flamingo, a njihov drag show počinje u subotu u 22 sati. Nakon što su osvojile Srbiju i Sloveniju, House of Flamingo hrabro koračaju dalje ka svom prvom gostovanju u Bosni i Hercegovini. Colinda Evangelista, Entity, Roxanne i Spazam Orgazam po prvi će put raširiti svoja krila ispred sarajevske publike, koja će dobiti svoj život, smrt, zatvorsku kaznu i prijeko potreban zalogaj glamura. Festival se zatvara velikim tulumom na kojem glazbu pušta DJ Davor (K.I.L. DIGITAL).