U fokusu

Odgovor institucija nije zadovoljavajuć

Broj napada na medije i novinare/ke u Srbiji je u porastu

Broj napada na medije i novinare/ke u Srbiji je u porastu

Prema izvještaju Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zagovaranje medijske slobode i sigurnosti novinara, broj napada na novinare/ke u Srbiji u prethodne tri godine je u porastu, a odgovor institucija nije zadovoljavajući. 

Od 2013. godine pa do lipnja 2016. fizički je napadnuto 33 novinara/ke, a četiri novinara/ki su pod stalnom policijskom zaštitom. U izvještaju koji je objavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u navedenom razdoblju bilo je i devet napada na imovinu, 69 verbalnih prijetnji, 32 pritiska, dok je od 2014. zabilježeno 275 različitih napada i prijetnji na novinske portale i njihove novinare/ke i urednike/ice, a o napadima na medijske organizacije nema podataka.  

U izvještaju se navodi i da državna tijela “ne pružaju odgovarajuće resurse za istraživanje pretnji i nasilja nad novinarima/kama” te da su istrage često spore i ne daju rezultate. Nadalje, kao jedan od većih problema navodi se i da “javni zvaničnici retko daju jasne izjave kojima osuđuju napade na novinare”. 

Osim napada, položaj novinara/ki loš je i zbog cenzure, ali i ekonomskog položaja u kojem se nalaze. 41,44% novinara/ki koji/e su sudjelovali/e u istraživanju navelo da je cenzura utjecala na njihov rad, dok 38,74% navodi da gotovo da nije utjecala, a 18,2% da nije uopće utjecala. Također, broj radnih sati novinara/ki je povečan, a plaća im je smanjena. Plaća večine novinara/ki se kreće između 300 i 400 eura. 

Ograničen je i utjecaj sindikata te im se iz tog razloga pridružuje mali broj novinara/ki. Na one koji se ipak pridruže, vrši se pritisak. Propisi se često ne primjenjuju, a prema izvještaju, stanje u medijima je drastično pogoršano od donošenja novog medijskog zakona 2014. godine. 

Izvještaj je nastao na osnovu analize izvještaja nevladinih organizacija, istraživača/ica i fakulteta, dokumenata državnih institucija poput zakona, strategija, godišnjh izvještaja, zapisnika sa sastanaka, kao i statistike i medijskih tekstova i izvještaja, a provedeni su i detaljni razgovori sa stručnjacima/kinjama i anketirano je 11 novinara/ki različitih medijskih organizacija.