U fokusu

Protestna šetnja:

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!

U sklopu 16 dana aktivizma, u utorak, 6. prosinca,  Mreža Žene protiv nasilja i Žene u crnom protestnom su šetnjom obilježile godišnjicu Montrealskog masakra, dana kada je 1989. godine naoružani 25-godišnjak Marc Lepine, ubio 14 žena na kanadskom sveučilištu u Montrealu. 

Mreža Žene protiv nasilja ovaj dan posvećuju ženama u Srbiji koje su ubijene od strane bivših ili sadašnjih partnera te članova obitelji. Protestna je šetnja započela u 13 sati iz Pionirskog parka i kretala se ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade Republike Srbije. Tamo su okupljeni/e uzvikivali/e “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više.”

“Podsećamo da su do danas 32 žene ubijene od strane partnera ili muškog člana porodice tokom ove godine. I pored svih uloženih napora i akcija, i ovu godinu završavamo sa poražavajućom statistikom prema kojoj u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno od strane partnera ili muškog člana porodice. Zahtevamo dosledno sprovođenje zakona kojima je regulisana oblast nasilja prema ženama i nasilja u porodici i postupanje profesionalaca u skladu sa tim zakonima i postojećim protokolima, tražimo profesionalno disciplinsku odgovornost za službenike koji ne postupaju u skladu sa zakonom. Tražimo od institucija države i društva da veruju ženama jer će jedino u takvim okolnostima žene verovati da treba da prijave nasilje”, poručile su organizatorice uoči protesta. 

Šetnja je protekla mirno, a predstavnica Mreže Vedrana Lacmanović kazala je da njena organizacija traži da se 18. svibanj postavi kao Dan sjećanja na žrtve muškog nasilja. Razlog tomu je što je prošle godine u samo nekoliko dana oko tog datuma ubijeno sedam žena. “Mi uvek kažemo da je to najmanje 30 ili 40 ubijenih žena godišnje zbog toga što do tih podataka dolazimo na osnovu analize medijskih članaka, a moguće je da mnogi slučajevi nisu ni dospeli u medije”, istakla je Lacmanović.

Okupljeni/e na protestnoj šetnji nosili/e su transparente: “Stop femicidu u Srbiji”, “18. maj, Dan sećanja na žene – žrtve muškog nasilja” i “Kaznimo neodgovorno postupanje institucija”.