U fokusu

Hladno vrijeme donosi velike probleme

Tisuće izbjeglica u Srbiji čeka ulazak u EU

Tisuće izbjeglica u Srbiji čeka ulazak u EU

U izbjegličkom centru Krnjača, Mar Muhamad iz Iraka sa suprugom i četvero djece strpljivo čeka dan kad će napustiti Srbiju i prijeći u Mađarsku.

“Tu smo 45 dana i nikako da dođemo na red, nijedna porodica koja je s nama došla nije dospjela na listu. Cilj nam je da odemo do Mađarske, nije nam jasan redoslijed, neki koji su došli prije 20 dana na listi su, a mi još ne”, kazao je Muhamad.

Dodatna prepreka izbjeglicama su najave mađarske Vlade da će broj izbjeglica koje mogu ući u njihovu zemlju smanjiti s 30 na 20 dnevno. Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin kaže da će kontrola na granicama ostati efikasna.

“Nije slučajno što se trenutno na teritoriji Srbije nalazi baš broj lica koja su u skladu sa kapacitetima, tako ćemo se ponašati i ubuduće. Ako naši susedi budu smanjivali broj onih koji mogu da napuste našu zemlju, tako ćemo i mi smanjivati broj onih koji mogu da uđu na našu teritoriju. Svaka od zemalja mora da preuzme svoj deo odgovornosti”, rekao je Vulin.

U Krnjači nema slobodnog mjesta, jer u barakama trenutno boravi više od tisuću ljudi. Isto toliko ih je i na ulicama glavnog grada Srbije. Beogradski park, u kojem su izbjeglice do nedavno boravile i dobivale hranu, zbog radova im više nije dostupan. Veliki broj izbjeglica bio je i prevelik izazov i za Miksalište. U tom humanitarnom centru ponestalo je obroka.

“Ta količina ljudi nakon zatvaranja info parka nije imala izbora i dolazila je na Miksalište i mi nismo mogli da kažemo ne može. A onda je došla masa, i svih tih 1.000, i još iz Krnjače, tako da smo mi morali taj problem da stopiramo, zaista nije bilo realno”, navodi Ivan Lalić iz Miksališta.

“Za stotine izbeglica koje su trenutno u Beogradu, a koje nemaju smeštaj, jedini zaklon je sada iza Autobuske stanice, u napuštenim halama”, javlja iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Humanitarne organizacije pomažu koliko mogu, no situacija postaje sve složenija. I dalje u Srbiju ulazi 150 izbjeglica dnevno. Zbog informacije da su se pojavile različite bolesti, u svim kolektivnim centrima pooštrene su medicinske procedure.