U fokusu

podrška, mir i učenje novih vještina

U Miksalištu otvoren kutak za žene izbjeglice

U Miksalištu otvoren kutak za žene izbjeglice

U centru za prihvat izbjeglica Miksalište u Beogradu otvoren je Ženski kutak. Saopćeno je da je to mjesto gdje će se u privatnosti moći posvetiti sebi, razmjenjivati iskustva i steći nove vještine, jer žene su jedna od najugroženijih grupa u izbjegličkoj populaciji, prenosi Al Jazeera.

“Naši/e radnici/e se svaki dan suočavaju sa ženama žrtvama trgovine ljudima. Tu su i žene koje se, kada pređu granicu, suočavaju sa različitim vrstama nasilja. Tu je seksualno uznemiravanje, naročito kada se nalaze u velikim grupama u kampovima, ali i nasilje u porodici, odnosno od muževa”, kazala je Barbara Chiarenza iz organizacije Oxfam.

“Nikada nije dovoljno mogućnosti i prostora gde žene i deca mogu zaista da dođu i da tu negde osete mir, ali i da imaju određenu vrstu podrške, da li će da odu u bolnicu, da li će se s njima raditi, da li će učiti jezik, mora da postoji više takvih mesta”, rekla je Zorana Mihajlović iz Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Humanitarne organizacije upozoravaju da su ženama i djeci potrebni izdvojeni i dobro osvIjetljeni prostori i bolji higijenski uslovi, kako bi se smanjila izloženost seksualnom i drugom nasilju. Međutim, takvih mjesta na izbjegličkom putu gotovo da i nema.

Libela je u travnju pisala o izvještaju Amnesty InternationalaUNHCR-a koji se bavio ranjivom položaju žene izbjeglica i opasnostima s kojima se suočavaju.

Amnesty je u svom izvještaju zaključio kako je Europa podbacila u pružanju osnovne zaštite ovim ženama. Problem postaje još veći s obzirom da se postotak žena među izbjeglicama koje putuju kroz Europu dramatično povećao. Točni podaci nisu dostupni, ali prema UNHCR-u, prošlog ljeta je udio žena i djece među izbjeglicama iznosio jednu čevrtinu (25 posto) –danas iznosi 55 posto.

Sve žene koje je Amnesty intervjuirao za svoj izvještaj izjavile su kako se osjećale nesigurno i ugroženo u raznim etapama svoga putovanja. Izvještaj pokazuje kako su očito u većoj opasnosti nego muškarci da postanu žrtve nasilja, pljačke i ucjena.

Manal objašnjava: “Žene često nose novac jer muškarci misle kako neće biti napadnute. Ali to se događa”.

Osim toga, žene su izložene prijetnji silovanja i seksualnih napada – od strane krijumčara, zaštitara, policajaca i samih muških izbjeglica. Neki krijumčari prisiljavaju žene na seks kao razmjenu za kraće čekanje ili nižu cijenu puta.