U fokusu

u Nišu od 1. kolovoza

Inicijativa KOLEKTIV – kreativan i siguran prostor za LGBTIQ zajednicu

Inicijativa KOLEKTIV – kreativan i siguran prostor za LGBTIQ zajednicu

“Ženski prostor i ogranak Asocijacije DUGA u Nišu pokrenuli su inicijativu KOLEKTIV, kreativan i bezbedan prostor za pripadnice/ke LGBTIQ zajednice iz Niša, južne i istočne Srbije, u kome razgovaramo, kuvamo, sprovodimo sportske i kreativne aktivnosti itd. Osim toga, pokrenuli smo i čitaonicu, mesto gde sakupljamo, čitamo i debatujemo o knjigama sa LGBTIQ tematikom”, objavila je početkom kolovoza organizacija Ženski prostor. 

Nakon više mjeseci manjih bezbudžetnih aktivnosti, od 1. kolovoza u Nišu počeli su i s organizacijom edukacija, kulturno-rekreativnog programa i psiho-socijalne podrške za pripadnice/ke LGBTIQ zajednice. Projekt traje sljedećih godinu dana, a u okviru njega održat će se i mali festival otvoren za javnost.

“Pripadnice/ci LGBTIQ zajednice će imati priliku da uče i osnažuju sebe i ljude oko sebe. Ove aktivnosti otvorene su ne samo za LGBTIQ osobe već i za sve koje/ji žele da učestvuju u ovim događajima i podrže LGBTIQ zajednicu. Svim učesnicama/cima koji nisu iz Niša, koji bi da prisustvuju određenim aktivnostima, biće pokriveni putni troškovi”, objašnjavaju pokretači/ice inicijative te najavljuju kako će uskoro izaći s detaljnim planom aktivnosti.