U fokusu

parada ponosa u beogradu

Ljubav menja svet

Ljubav menja svet

Parada ponosa Beograd jučer je objavila slogan za ovogodišnji beogradski Pride. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Parada ponosa Beograd s ponosom obaveštava javnost da je ovogodišnji slogan beogradske Parade – Ljubav menja svet. Ovaj slogan je izraz solidarnosti sa LGBT+ zajednicom u Srbiji, regionu ali i celom svetu. Države poput Irana ili Saudijske Arabije u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću, podsećaju nas da se sloboda stiče, a masakr u Orlandu je pokazao da je slobodu teško održati.

Slogan je rezultat serije javnih debata pod nazivom Razgovori sa zajednicom koju je Parada ponosa Beograd organizovala tokom proteklih godinu dana. U okviru ovih razgovora, prvi put u Srbiji, LGBT+ zajednica je tražila odgovore na pitanja koja su vezana za njenu svakodnevicu: od prihvatanja svog identiteta, preko porodičnih odnosa, nasilja, diskriminacije i socijalnog isključivanja sa kojim se LGBT+ osobe svakodnevno susreću.

Kao simboličan odgovor uvek se pojavljivala reč ljubav, ne samo kao fizička i emotivna ljubav između dve osobe, već ljubav kao naklonost, razumevanje, međusobno uvažavanje, prijateljstvo, otvoreni i iskreni odnos koji jača solidarnost među ljudima i briše uzroke nejednakosti, straha, izolacije, nasilja i ukidanja prava LGBT+ osobama.

Iako je tokom protekle dve godine Parada ponosa u Beogradu protekla bez organizovanog nasilja, to nije dovoljno. Neophodna je snažna kampanja države koja će odlučno i nedvosmisleno stati na put svakom obliku homofobije i transfobije. Potrebno je da se LGBT+ osobama u Srbiji nedvosmisleno poruči da njihov život jednako vredan i da se kreira klima u kojoj će se svaka LGBT+ osoba osećati prihvaćeno i ponosno.

LGBT+ pokret je snažan međunarodni pokret koji briše sve granice i koji je nezaustavljiv. Parada ponosa Beograd je deo tog pokreta i zato verujemo da će naša borba, ovde i sada, inspirisati i neke druge ljude, u nekim drugim delovima sveta da se na isti način bore za sebe i svoja prava. Zato, želimo da sa Parade ponosa u Beogradu 18. septembra pošaljemo podršku, razumevanje i poruke ljubavi svim LGBT ljudima koji žive u zemljama u kojima ne samo da nije moguće održati paradu, već zbog zakona koji postoje nije moguće živeti kao LGBT osoba.

Podsećamo, šesta Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 12. do 17. septembra, a Prajd šetnja zakazane je za 18.septembar od Slavije do Trga Republike.