U fokusu

peti prosvjed i 10.000 građana/ki

Beograd NIJE MALI: Pitajmo se gdje je nestala država

Beograd NIJE MALI: Pitajmo se gdje je nestala država

Facebook/Šta hoćeš? - What Do You Want?

Na petom po redu prosvjedu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd jučer je, prema riječima organizatora/ica, više od 10.000 građanki i građana zahtijevalo ostavke i odgovornost nadležnih za rušenje objekata i maltretiranje, vezivanje i ograničavanje slobode građana/ki u Savamali, kao i za nereagiranje policije.

Protestnom šetnjom od Skupštine grada do Hercegovačke ulice su, kažu, ukazali na tragove zločina koji je osmišljen i započet prije dvije godine. “Na ovom mjestu su izaslanici nacionalne vlasti potpisali kriminalan ugovor o projektu “Beograd na vodi”. I odatle su organizirano krenuli s propagandom, lažima i obmanjivanjem građana, a završili u nasilju u noći 25. travnja!”, poručili su prosvjednici/e.

“Ne pitajmo se čiji je grad, grad je naš. Pitajmo se gdje je nestala država. Dok nemamo državu, nećemo imati ništa”, poruka je profesorice u mirovini Srbijanke Turajlić, koja je obilježila jučerašnji prosvjed pod nazivom Beograd NIJE MALI, prenosi danas.rs.

Tražile su se ostavke nadležnih: gradonačelnika Beograda Siniše Malog, predsjednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i ostalih.

“Ne prihvaćamo da policija pruža odstupnicu maskiranim nasilnicima, niti da se nasilje provodi unutar zakona, ni mimo zakona. Ukoliko se ne suprotstavimo, nasilnici će nam pokazati svoje cjelokupne hirovite potencijale. Ukoliko se ne suprotstavimo, nacionalna i gradska vlast će nastaviti s otimanjem naših javnih površina i resursa, a novac za javno zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i transport pretočit će u lukrativni pothvat “Beograd na vodi”, kako bi njihovi ekonomski burazeri profitirali”, poručili su na skupu.

“Naš gubitak njima omogućava luksuz. Zato nastavljamo s našom borbom, jer oni ne smiju imati mira. Kada su oni sigurni u svojoj bahatosti, mi nismo u našim domovima. Kada oni “vjeruju” u institucije, mi plaćamo odnošenje šuta nakon njihovog divljanja. Zato ćemo ih počevši od ponedjeljka tražiti u svakoj ljušturi koju su napravili od institucija”, poručili su organizatori/ce.