Preko plota

14.07.2016. 09:45:17 - Libela

da sela postanu mesta feminističke akcije

Letnji feministički susreti mladih seoskih žena

Letnji feministički susreti mladih seoskih žena

Letnji feministički susreti mladih seoskih žena (Foto: Facebook)

FERONIA – udruženje građanki iz Bezdana i BeFem - feministički kulturni centar organizuju treće po redu Letnje feminističke susrete mladih seoskih žena, koji će se održati 16 i 17. jula 2016. godine u Bezdanu. 

Letnji feministički susret mladih seoskih žena i ove godine okupiće 30 mladih žena iz nekoliko sela Vojvodine, koje će kroz različita predavanja radionice problematizovati položaj mladih žena na selu, izazove sa kojima se suočavaju u seoskim zajednicama u kojima su višestruko marginalizovane, nevidljive i njihovi kapaciteti i znanja nisu prepoznati u patrijarhalnim sredinama u kojima žive.

Tokom dvodnevnih predavanja i radionica zajedno ćemo učiti i razgovarati o ženskim pravima, feminizmu, jeziku, medijima, kao i različitim metodama aktivističkog i ekonomskog udruživanja, kao i mogućim strategijama otpora i udruživanja u procesu lične i kolektivne emancipacije.

Jedan od naših ključnih ciljeva je da iznova govorimo o važnosti snage ženskog prijateljstva i solidarnosti, kao i kontinuiranog učenja, koje pokreće promene. Sa druge strane, kroz rad pojedinki i grupa u kojima deluju ove mlade žene će nam pokazati da su vojvođanska sela postala mesta feminističke akcije, u kojima se kroz njihov rad i aktivizam menja slika šire lokalne zajednice.

Program:

Subota 16. juli

12. 15 – 12. 30
Otvaranje 3. Letnjih feminističkih susreta mladih seoskih žena

12.30 - 14.00 
"Kratka istorija feminizma" – Katarina Lončarević

15.00 – 16.30 
Film i radionica o rodnim ulogama: "Ko ima pravo na najlon čarape" - autorke filma Nataša Niškanović i Milica Batričević

17.00 - 18.00 
Rod i jezik između znanja i nemanja - Hana Ćopić

Nedelja 17. juli

10.00 - 11.00 
Žene i politika, kratak vodič za preživljavanje - Maja Sedlarović

11.30 – 12.15 
Žena kao Drugi: reprezentacijske prakse u medijskom diskursu savremene Srbije - Jelena Višnjić

12. 15 - 13.15 
Medijska radionica "Misija planeta Zemlja" (rad u fokus grupama)

14.15 - 16.15 
Žena, žene, okruženje: komunikacija, podrška, povezivanje - Dragana Belegišanin Zakić

Tagovi: aktivizam, befem - feministički kulturni centar, feminizam, feronia 8211 udruženje građanki iz bezdana, letnji feministički susreti mladih seoskih žena, mlade žene, preko plota, ruralna sredina, selo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM