U fokusu

tri nedelje, deset gradova

LGBT karavan putuje kroz Srbiju

LGBT karavan putuje kroz Srbiju

Počevši od danas kada će gostovati u Niškom kulturnom centru od 18 časova tribinom Niko nije Slobodan dok svi nismo slobodni, LGBTI Karavan će u naredne tri nedelje posetiti još devet gradova u Srbiji.

“LGBTI Karavan” je osmišljen tako da otvori javni prostor za diskusiju o LGBTI temama upravo tamo gde se o njima najmanje priča – u unutrašnjosti, u sredinama koje su manje od Beograda. Na osnovu iskustva rada na terenu primećeno je da na lokalu nedostaje sadržaja koji kao temu imaju LGBTI. Pripadnici i pripadnice zajednice ostaju potpuno nevidljivi, a sama sredina  zatvorena za različitosti, homo/transfobična, netrpeljiva i neprijateljska. Mržnja, predrasude i stereotipi nastaju iz nedovoljnog poznavanja i nedovoljne informisanosti i upravo zbog toga “Karavan” putuje da pruži priliku najširoj javnosti da se upozna sa LGBTI osobama, njihovim iskustivma i svakodnevnim problemima.

“Karavan” će posetitit: Niš (16.5.), Vrnjačku banju (17.5.), Svilajnac (18.5.), Kragujevac (19.5.), Kruševac (20.5.), Novi Sad (1.6.), Vrbas (2.6.), Apatin (3.5.), Zrenjanin (7.6.) i Inđiju (8.6.), dok će završni događaj biti organizovan u Beogradu polovinom juna. U svakom od deset gradova, koji su birani na osnovu slučajeva nasilja i/ili diskriminacije koje su prijavljivani Udruženju građana “Egal” biće organizovana tribina na kojoj će govoriti pripadnici i pripadnice zajednice, kao i predstavnici i predstavnice državnih institucija Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Ženske parlamentarne mreže i drugih.

Za mnoge od gradova koje će “Karavan” obići događaji će biti prvi javni skupovi LGBTI osoba. LGBTI osobe ne žive samo u Beogradu, te je veoma važno da se uspostavi konstruktivan dijalog u lokalnim sredinama, sa opštom javnošću i donosiocima odluka, kako bi se unapredio kvalitet života LGBTI građana i građanki, a pre svega oni bili prepoznati kao ravnopravni članovi i članice društva jer “Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni”.