U fokusu

'Nema pravde, nema mira'

Nastavljaju se prosvjedi u Skoplju: ‘Režimski mediji iskrivljuju realno stanje’

Nastavljaju se prosvjedi u Skoplju: ‘Režimski mediji iskrivljuju realno stanje’

Tiiit.Inc

Drugog dana prosvjeda u Skoplju protiv odluke predsjednika Gjorga Ivanova da amnestira sve osumnjičene u aferi nelegalnog prisluškivanja demoliran je ured koji je predsjednik Ivanov koristio za kontakte s građanima i građankama, ozlijeđen je jedan novinar i fotoreporter, a uhićeno je ukupno 12 osoba.

“U posljednje vrijeme, postao je običaj da su protuvladini prosjedi suočeni sa kontraprosvjedima onih koji podržavaju koruptivnu vladu. Takva situacija zbila se i jučer – prosvjed protiv odluke predsjednika Ivanova održavao se pred njegovim uredom, dok se podrška pružala ispred zgrade Parlamenta. Udaljenost između dviju skupina bila je otprilike 300 metara, dijelio ih je samo policijski kordon. S porastom bijesa na prosvjedu protiv odluke predsjednika Ivanova o pomilovanju 56 osoba koji su sudjelovali u aferi ilegalnog prisluškivanja, ljudi su počeli paliti slike predsjednika Ivanova, ali i bacati kamenje i devastirati ured koji Ivanov koristi za kontakte s građanima i građankama. Prosvjednici su nakon toga uspjeli probiti policijski kordon i otjerati one koji su pred Parlamentom pružali potporu odluci Ivanova. Nakon toga policija je započela sa brutalnim nasiljem prema prosvjednicima i prosvjednicama. Brojni su privedeni, napadani su čak i novinari, a 12 naših prijatelja uhićeno je. Među njima su i Branimir Jovanović, doktor ekonomije, ali i odvjetnik iz koalicije Svi za poštena suđenja. Gotovo svi od dominantnih medija igonorirali su prosvjede, a oni koji su ih spomenuli opisivali su prosvjednike i prosvjednice kao huligane ili kriminalce”, govori nam Irena Cvetkovnik, aktivistkinja Koalcije za seksualna i zdravstvena prava marginaliziranih skupina u Skoplju.

Medijsku blokadu komentirala nam je i izvršna direktorica makedonskog Helsinškog odbora Uranija Pirovska.

“Mediji u Makedoniji su skoro potpuno pod kontrolom vlasti, osobito javni servis. Stoga građani (osobito oni izvan Skoplja koji ne koriste internet), a prate isključivo mainstream medije, nemaju prilike da dobiju relevantne podatke o stanju zemlje i kršenja ljudskih prava. Kada je lider opozicije objavio materijale iz prišluskivanja, glavne režimske televizije nisu objavile ništa o tome. U vezi jučerašnjih protesta ovi isti mediji su komentirali da su huligani opozicije vršili nasilje i demolirali institucije, pritom dajući lažnu brojku ljudi. Znači, oni potpuni iskrivljuju realno stanje stvari i ne daju objektivne informacije“, govori nam Uranija Pirovska.

Podsjećamo, prekjučerašnja odluka makedonskog predsjednika Gjorga Ivanova da prekine istragu afere prisluškivanja otkrivenog 2015. izazvala je prosvjede na ulicama Skoplja nekoliko sati nakon njezine objave i prosvjednici su u utorak navečer gađali njegov ured jajima, a pokušali su probiti i policijske kordone oko sjedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE.  Vođa makedonske oporbe Zoran Zaev, koji je i otkrio ilegalno prisluškivanje, kazao je u utorak navečer na prosvjedima da odbija pomilovanje te je zatražio povlačenje odluke o pomilovanju osumnjičenih za aferu prisluškivanja. Odluku predsjednika Ivanova nazvao je “apsurdnom”. Zaev je pozvao Ivanova da podnese ostavku ocijenivši da je počinio državni udar odustajanjem od istrage. Više pročitajte ovdje.

{slika}

Izvršna direktorica Helsinškog odbora komentirala nam je i policijsku brutalnost i nasilje kojemu su bili izloženi prosvjednici i prosvjednice jučer, uspoređujući ga sa nasiljem kojem su bili izloženi i lani kada je Zoran Zaev otkrio snimke ilegalnog prisluškivanja brojnih aktivista i aktivistkinja civilnog društva, ali i političara i političarki opozicije.

“Na protestu jučer, prosvjednici su manifestirali svoju revoltiranost sa potpunim pravom ako se ima u vidu posljednji čin predsjednika Ivanova. Policija je privela i tukla ljude koji faktički nisu bili učesnici u nasilju. Primjenila je nesrazmjernu fizičku silu i bojimo se da se ponavjla isto scenarij kao prošle godine kada smo imali veliki protest  petog maja”, pojašnjava Pirovska.

O tome što će se događati dalje teško je nagađati, ali jedno je sigurno – prosvjedi će se nastaviti, slažu se naše sugovornice.

“Ne možemo predvideti razvoj situacije, ali mi ćemo protestovati svakog dana. Vršimo pritisak i na međunarodnu zajednicu za ostavku predsjednika Ivanova, ali i pritisak da se ne rašpisu izbori 5. juna zato što nemamo uvjete za fer izbore. Apeliramo da se prvo sprovedu reforme pa da se poslije razmišlja o izborima”, govori Pirovska.

Najveću zabrinutost u ovome trenutku prosvjednici i prosvjednice uzrokuju neslužbene najava kako bi makedonski Ustavni sud mogao u potpunosti zabraniti djelovanje Specijalnom javnom tužiteljstvu.

“Prosvjedi će se sigurno nastaviti i u narednim danima –  svakog dana u 18 sati, ponajviše zbog neslužbenih najava da će Ustavni sud u potpunosti zabraniti djelovanje Specijalnom javnom tužiteljstvu koje se bavi osumnjičenima u aferi prisluškivanja”, kaže Irena Cvetkovik.