U fokusu

'ko o čemu, Crkva o...

Crngoski brk, pederske zadnjice i slavni preci

Crngoski brk, pederske zadnjice i slavni preci

FB// Queer Montenegro

Samo nakon dva dana poslednjeg napada na osobu zbog njene seksualne orijentacije, na proslavi “pravoslavne Nove godine” čule su se riječi netrpeljivosti upućene na račun LGBT zajednice od strane sveštenika SPC-a Jovana Plamenca koji se, nakon odbrojavanja poslednjih minuta stare godine po julijanskom kalendaru, na bini pojavio sa velikim drvenim krstom i pozvao građane na moleban uz u najmanju ruku “neobičnu” novogodišnju želju:

 “Neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo, gdje je bio u naših slavnih predaka”, rekao je on između ostalog u svom homofobičnom govoru, a sve u cilju da se vrati “Crnoj Gori našoj kući čast i sloboda”.

Često nas sveštena lica iznenade svojim rječnikom, koji ne odgovara našem konstantnom očekivanju da njihov vokabular i poruka treba da su miroljubive, tolerantne i podržavajuće za sve vjernike i vjernice bez obzira na njihove razlike. U idealnoj situaciji, SPC bi se izvinila javnosti zbog neprimjerenih riječi sveštenika Plamenca. Možda SPC još uvijek nije spremna da na ovako civilizovan način djeluje, s druge strane, tužilaštvo mora da uzme u razmatranje ovaj govor i da mišljenje da li ima elemenata govora mržnje, odnosno podsticanja na netreljivost i nasilje, uzimajući u obzir širi društveni kontest, te nasilje kojem su LGBT osobe izložene, što pokazuju i poslednji primjeri napada na LGBT aktiviste i aktivistkinje.

 Napominjemo, izjava sveštenika Plamenca je data svega dva dana poslije poslednjeg napada na direktora Foruma Progres Stevana Milivojevica. Tužilaštvo je previše puta palo na ispitu profesionalizma. Nije reagovalo na govore mržnje Amfilohija Radovica, dokazajući da u Crnoj Gori postoje građani i građanke drugog reda i da zakon ne važi za svakoga.

 Gotovo se sa svake veće vjerske proslave u Crnoj Gori koju organizuje Srpska pravoslavna crkva, gotovo svakog vjerskog praznika promoviše netrpeljivosti i mržnja. Ako nije u pitanju seksualne orijentacija, onda je vjerski identitet, nacionalna ili etnička pripadnost, odnosno političko mišljenje. Imperativ je, u tekućoj godini, počela ona u skladu sa julijanskim ili gregorijanskim kalendarom, da svaka vjerska zajednica djeluje u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore. Imperativ je da djelovanje svake vjerske zajednice ne smije biti na štetu drugih prava i sloboda vjernika i građana i građanki. Ovim imperativom, jasno zapisanim u Ustavu i zakonima se mora voditi i tužilaštvo. Iako je 2016. izborna godina, očekujemo i da se partije uzdrže od političke trgovine i jasno iskažu stav kojim osuđuju govor mržnje sveštenih lica.