U fokusu

60 vrhunskih filmova, kabare i glazba

‘Merlinka je za svakoga’

‘Merlinka je za svakoga’

Jedan od skromnih bisera u području kulture u Srbiji koji iz godine u godinu raste je Merlinka, festival LGBT filma. Ovogodišnje, sedmo izdanje Merlinke održava se od 10. do 14. prosinca u Domu omladine u Beogradu.

Merlinku će u četvrtak 10. prosinca svečano otvoriti nastup reperice Sajsi MC, gudačkog kvarteta White Witches i solo pjevača Siniše Radina, a kabare program vodi dreg persona Kvirela de Bil. Na svečanom zatvaranju festivala 14. prosinca, nakon dodjele nagrade za najbolji kratki film slijedi nastup Colinde Evangeliste, Entity i Galaxy Dive iz drag queen grupe House of Flamingo iz Zagreba.

Iako se festival Merlinka percipira kao “geto” LGBT zajednice, ovogodišnjim sloganom “Merlinka je za svakoga” organizatori žele razbiti takve predrasude i poručuju baš suprotno, te kažu: “Istina da se na Merlinka festivalu prikazuju samo LGBT filmovi, ali su oni prije svega filmovi i u njima bi trebali uživati svi ljubitelji filma.

Broj prijavljenih filmova je bio veći od tisući, što je znak koji govori o ogromnom interesu filmskih autora iz različitih zemalja da svoj rad predstave na Merlinki. U samu selekciju ušlo je 60 filmova, “ali je to 60 vrhunskih filmova”, kažu organizatori.

I ove godine će najbolji kratki film biti nagrađen Dorotinom cipelicom i novčanom nagradom od 1.000 dolara. Žiri ove godine čine redatelj Stevan Filipović, trans aktivistkinja Helena Vuković i novinar i pisac Đorđe Bajić.

Kompletan program festivala možete pogledati ovdje.