U fokusu

'16 dana aktivizma za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja'

Narančasto svjetlo diljem BiH u znak borbe protiv nasilja nad ženama

Narančasto svjetlo diljem BiH u znak borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava i jasna je potvrda neravnopravnosti žena i muškaraca.

U Bosni i Hercegovini 52 posto žena pretrpjelo je neku vrstu nasilja, a globalno gledano, jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku svog života – uglavnom od intimnog partnera.

Žene bivaju zlostavljane u svojim domovima, maltretirane na ulicama, uznemiravane na internetu. Podaci pokazuju da je polovina žena ubijenih u 2012. godini umrla zbog povreda koje su im nanijeli intimni partneri ili članovi porodice.

Nasilje ipak može biti spriječeno, a ove godine, u cilju obilježavanja 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women u Bosni i Hercegovini u suradnji s UNESCO-om i drugim partnerima pokrenuo je narančastu akciju u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Narančastu boju, kao optimističnu i svijetlu boju, odredio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda kao simbol kampanje “16 dana aktivizma za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja”.

S ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Travniku u noći s 24. na 25. studeni osvijetljene su u narančasto –sarajevska vijećnica, Zemaljski muzej, Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske, Banski dvori i Gradska uprava u Banjoj Luci, Gimnazija u Mostaru, Travnička tvrđava, Kuća Ive Andrića i Zavičajni muzej u Travniku samo su neke od građevina koje u narančastom svijetlu podsjećaju da je nasilje nad ženama i djevojčicama problem svakog društva. Na ovaj način Bosna i Hercegovina se pridružila globalnoj kampanji i njene građevine će se naći rame uz rame s brojnim svjetskim znamenitostima, poput Nijagarinih vodopada i ruševinama Petre u Jordanu.