U fokusu

Nobelovke na izbjegličkoj ruti

Poruka Nobelovki: ‘Izbjeglice nisu teroristi’

Poruka Nobelovki: ‘Izbjeglice nisu teroristi’

“Nema jednakosti između izbjeglica i terorizma”, poručile su iz Beograda dobitnice Nobelove nagrade za mir i liderice mirovnih organizacija za ljudska prava.

“Civilno društvo i nevladine organizacije mjesecima su jedine odgovarale na zahtjeve tih ljudi”, istaknula je američka dobitnica Nobelove nagrade za mir Jody Williams.

Također, Williams je naglasila da je neophodno je da se za regiju Bliskog istoka pronađe rješenje i da odgovornost za milijunski priljev izbjeglica u Europu snosi koalicija predvođena SAD-om, koja provodi zračne napade u regiji.

“Ti milijuni ljudi, koji dolaze u Europu, bježe do bombi, uništavanja domova, a ne da bi napali europski narod”, objasnila je Williams u razgovoru s volonterima u beogradskom Miksalištu.

Nobelovka je istakla i da se nakon terorističkih napada u Parizu ne smije zaboraviti da je narodu u Jemenu, Siriji i Iraku potrebno još više podrške, jer se u tim državama svakodnevno događaju teroristički napadi.

Prema njenim riječima, nakon napada u Parizu, medije su preplavili naslovi koji su imali za cilj da povećaju fobiju, rasizam i antimuslimanska osjećanja.

Njena kolegica iz Jemena Tawakkol Karman smatra da je terorizam povezan s diktaturom i tiranijom.

“Terorizam je rezultat diktatorskih zločina, posebno u Siriji”, ocijenila je Karman.

Govoreći o Arapskom proljeću, Karman je rekla da Islamska država ne predstavlja muslimanske narode, niti one koji su ustali protiv svojih vladara.

Kako je napomenula, narod se u vrijeme Arapskog proljeća borio za pravdu, demokraciju, humanost, mir, vladavinu prava i jednakosti, a ne za ubijanje, a Francuska se našla na udaru terorista jer je najviše podržavala te demonstrante.

“Želimo da zaustavimo diktaturu i teroriste”, rekla je Karman i izrazila zahvalnost Srbiji na pomoći koju je pružila izbjeglicama.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir iz Irana Shirin Ebadi smatra da Srbija postupa dobro s izbjeglicama, bolje nego Bugarska, ali da ima prostora za poboljšanje.

Ona je istakla veliki značaj civilnog društva u pružanju podrške izbjeglicama.

“Prvo je civilno društvo pomoglo izbjeglicama, pa onda vlade”, rekla je Ebadi i pozvala međunarodnu zajednicu da pruži što više pomoći.

Tijekom dana, dobitnice Nobelove nagrade za mir i liderice mirovnih organizacija za ljudska prava doputovat će u Hrvatsku i pri tome posjetiti prihvatni centar u Slavonskom Brodu.