U fokusu

Feministički pristup pravdi

Ženski sud – preliminarne odluke i preporuke

Ženski sud – preliminarne odluke i preporuke

Prvi ženski sud na teritoriju Europe održan je u Sarajevu, od 7. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa s prostora bivše Jugoslavije (Pokret Majkle enklava Srebrenica i Žepa, Fondacija Cure, Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Centar za žene žrtve rata, Centar za ženske studije, Zagreb, Hrvatska; Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima, Kotor, Crna Gora; Savet za rodnu ravnopravnost, Skopje, Makedonija; Ženski lobi, Ljubljana, Slovenija; Centar za ženske studije i Žene u crnom, Beograd, Srbija).

Žene su stvorile Ženski sud da bi razvile viziju koja prelazi državne granice i teži feminističkoj pravdi, a ne običnom ispunjenju prava, navode na stranicama. “Vi svjedokinje ste najbitniji subjekti Ženskog suda. Dugo ste bile nevidljive, potom promatrane kao žrtve ili kao pravosudni dokazi, ali ste odlučile da pod svojim imenima progovorite glasno i time ste postale svjedokinje zločina i nasilja, one koje više ne mogu biti ignorirane. Postale ste dio autentične povijesti. Bez vas, Ženskog suda ne bi bilo. Odajemo priznanje vašoj hrabrosti i iskrenosti i zahvaljujemo vam se na povjerenju”.

Žene su se hrabno suprotstavljale zločinima u vrijeme kada su bili počinjeni, i od tada su se organizirale kako bi osigurale da se ne ponove. Također su pokazale hrabrnost i snagu da prežive navedene zločine i nastave raditi zajedno. Zbog toga Ženski sud zahtijeva pravdu za sve svjedokinje, kao i za sve druge žene koje su preživjele zločine.

Žene u Crnom objavile su preliminarne odluke i preporuke glede Ženskog suda koje u cijelosti možete vidjeti ovdje.