U fokusu

Prosvjedni marš i u Nišu

Centar za devojke Niš prosvjednim maršem obilježio Dan žena

Centar za devojke Niš prosvjednim maršem obilježio Dan žena

Povodom Međunarodnog dana žena, aktivistkinje Centra za devojke – Niš, uz podršku Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Niša i Kancelarije za ljudska i  manjinska prava, 6. su ožujka organizirale marš, pod nazivom “Za ženska ljudska prava“.

Marš je započeo u 12 sati ispred Galerije Srbije, a aktivistkinje su tijekom marša nosile adekvatne transparente. Zastale su ispred Općine grada Niša, Osnovnog suda u Nišu i Gradske kuće i preko megafona iznijele zahtjeve žena i djevojaka grada Niša: veće kazne za sve oblike nasilja nad ženama-stop nasilju nad ženama; više žena na mjestima odlučivanja-da se čuje žensko pravo glasa; da ženski rad bude plaćen-za ekonomsku nezavisnost žena.

Osmomartovskim maršem željele su povećati svijest građana/ki o kršenju ženskih ljudskih prava, povećati vidljivost žena u Nišu te potaknuti zajedništvo i solidarnost između žena, s obzirom na to da u maršu sudjeluju žene iz različitih sektora, institucija, s različitih pozicija i opredjeljenja. 

Marš “Za ženska ljudska prava” podržalo je stotinjak osoba, među kojima su i predstavnice/i: Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Niša, srednjih škola: 12. februar, Umetnička škola, Pravno-poslovna škola, škola Mode i lepote, opštine Crveni krst, opštine Medijana, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, aktivistkinje političkih organizacija, Centra za prava Romkinja, Ženskog istraživačkog centra Omladinskog centru za demokratiju, UG Zadrugarica, EU Info Kutka Niš, Udruženja Samohranih majki , kao i građanke/ni, koji su se usput priključili maršu.