U fokusuVideo

Protestni marš u Sarajevu

Fondacija CURE ukazala na istinske vrijednosti Dana žena

Fondacija CURE ukazala na istinske vrijednosti Dana žena

Osmomartovskim maršem Fondacija CURE podsjetila je građane i građanke na istinske vrijednosti 8. marta, ali i skrenula pažnju na stvarni položaj žena kako u BiH, tako i u svijetu te su pročitale nekoliko ključnih problema s kojima se žene u bosanskohercegovačkom društvu suočavaju.

Centralna tema kojom je Fondacija CURE obilježila 8.mart je “Desnica u svijetu – što jačanje desnice znači za ženska prava?” te su upravo političke lidere desnice upitale kako sadašnja struktura vlasti gleda na pitanje pobačaja u BiH i na medicinski potpomognutu oplodnju

Koji je njihov stav o pitanju mobinga, diskriminacije, nulte tolerancije nasilja nad ženama te o pitanju marginaliziranih grupa žena koje se suočavaju s diskriminacijom.

Aktivistkinja Fondacije CURE, Vildana Džekman, rekla je da će postavljenih 50 ključnih pitanja biti upućeno desničarskim političkim strankama i onima za koje misle da su desničarske iako to u svojim statutima nisu naveli.

Upozorila je da se vremenom već ostvarena prava gube te se može reći da se društvo vraća u period kada su žene bile vezane samo za kuću, odnosno bile su domaćice i majke bez mogućnosti da to same biraju.

Šefica Ureda Vijeća Evropa u BiH, Mary Ann Hennessey, priključila se današnjem maršu kazavši da je 8. mart simbolični dan kad akcije kao što je marš mogu ideje jednakopravnosti ugraditi u svakodnevnu praksu.

“Osmi mart je dan kada možemo snažnije ukazati na važnija pitanja, na potrebu ostvarivanja jednakopravnosti spolova i potrebu oslobađanja od diskriminacije i nasilja te osigurati da žene imaju prava koja im pripadaju“, pojasnila je Hennessey.