Preko plota

27.11.2014. 12:43:21 - Vildana Džekman

radionica Integrisanih sigurnosti za braniteljice ženskih ljudskih prava

'Aktivizam je borba u kojoj ne smijemo zaboraviti sebe'

Vildana Džekman

Vildana Džekman (Foto: Denija Hidić, Fondacija CURE)

Fondacija CURE u suradnji sa Zvučnom etnografijom održala je radionicu Integrisanih sigurnosti za braniteljice ženskih ljudskih prava u Beogradu od 21 do 23. studenog. Ovu radionicu,  internacionalnog karaktera, financijski je podržala Kvinna till Kvinna. Prisustvovalo je 12 aktivistkinja iz Srbije i BiH. Kroz dvodnevne radionice sudionice su upoznate s konceptom integrirane sigurnosti i njenim značajem. Također, ovo je bila jedinstvena prilika da se sudionice povežu i razmijene iskustva kao aktivistkinje i feministkinje.

Radionica je osmišljena sa ciljem povezivanja aktivistkinja koje su kroz feministički način rada i učile kako brinuti o sebi i kako postići blagostanje unutar sebe i van sebe. Aktivistkinje koje se u svakodnevnom radu susreću s brojnim rizičnim situacijama i prijetnjama, zaboravljaju da brinuti se o sebi doprinosi brizi o drugima. Stoga je ova radionica pored umrežavanja, prijateljstva i novih spoznaja iznjedrila i važnost nas samih kroz aktivizam i aktivističko djelovanje. Aktivizam je borba u kojoj ne smijemo zaboraviti sebe, kako ne bi smo sagorile u procesu aktivističkog rada.

Rad u fenomenalnom okruženju, uz svijeće i pogled na vodu, doprinijeo je još jačem otvaranju i nesebičnoj razmjeni savjeta i iskustava.

Prostori i vrijeme u kojem osnažujemo sebe da bi smo osnaživale žene iz svih dijelova svijeta, važan je okidač za potisnute emocije, spoznaje, saznanja, preživjavalja, buđenja, sve te nabijene emocije su žene imale priliku da razmjene u ambijentu koje su same kreirale. Dugi razgovori i druženja do sitnih sati pokazala su da aktivizam uzima, troši, sagorjeva, ali istovremeno - ispunjava. Nedostatak sigurnosti, materijalne i duhovne, kretnje, vrijeme u kojem se zaboravljamo su samo nekih od posljedica aktivizma, ali ipak smo se složile da je aktivizam beskonačno življenje u kojem ne želiš da nestaneš nego samo da postojiš i mijenjaš sve kako bi svaka žena bila slobodna i svoja.

S ovom radionicom se startalo i započela globalna kampanja 16. dana aktivizma. Fondacija CURE je po povratku iz Beograda organizovala performans Krug anonimnih s ciljem da žene prenesu glas i ispovijesti žena koje su preživjele ili još žive nasilje. Osnovni fokus kampanje je Ljubomora nije ljubav. A naredni dan, aktivistički se pružila podrška Regionalnoj mreži mladih feministkinja koja je začeta u Nišu na ArtFemine festivalu koje je takođe upamćeno kao mjesto povezivanja, umrežavanja i dubokih prijateljstava koje se još uvijek njeguju.

Ovom akcijom pod sloganom Moje tijelo je moj izbor i moja sloboda želi se prenijeti poruka zaustavljanja seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama.

Fondacija CURE će u narednom periodu nastaviti kroz različite aktivnosti da ukazuje na svakodnevno nasilje sa kojima se žene suočavaju u sklopu 16. d ana aktivizma. Vrlo važno je istaći da žene imaju pravo da kažu 'NE' i da ženinio 'NE' treba biti ozbiljno shvaćeno i prihvaćeno, kao i da svako djelovanje iza izrečenog ženinog 'NE' predstavlja nasilnički čin koji treba osuditi i sankcionisati na različite načine. Ove godine prenesimo glas da nasilje nije lični problem nego problem sviju nas.

Tagovi: 16 dana aktivizma, aktivistkinje, aktivizam, beograd, bih, bosna i hercegovina, burn out, feministkinje, feminizam, fondacija cure, integrisana sigurnost za braniteljice ženskih prav, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nasilje nad ženama, osnaživanje, radionica, regija, sarajevo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM