U fokusu

Održana neslužbena premijera filma

Građani i građanke okupirali beogradsko kino ‘Zvezda’

Građani i građanke okupirali beogradsko kino ‘Zvezda’

Grupa od oko 200 mladih nezadovoljna stanjem u kulturi i propadanjem kina “okupirala” je proteklog vikenda kino “Zvezda” i održala neslužbenu premijeru filma “Neposlušni”.

“Predugo smo gledali kako se prodaju kina, trunu muzeji, propadaju biblioteke, kako se umjetnost pretvara u robu, a kulturna dobra u privatni posjed”, navode predstavnici/ice grupe. 

Prikazivanjem filma “Neposlušni” redateljice Mine Đukić večeras je započela “okupacija” kina tijekom koje ova grupa ljudi namjerava prikazivati filmove i održavati tribine o mogućnostima postojanja nezavisnog prostora za film i druge oblike umjetnosti.

Prije prikazivanja filma, glumica Ana Marković pročitala je manifest pod nazivom “Mi smo ovdje i kino je naše” u punoj sali zapuštenog kina “Zvezda”, pozivajući na akciju sve one “koje/i ne žele živjeti u Beogradu u kojem je briga o kulturi postala višak”.

“Pozivamo na hrabrost i plemenitost… Sve one koji ne žele živjeti u Beogradu bez ijedne gradske kino dvorane, u kome muzeji stoje zatvoreni, koji/e ne žele gledati propadanje biblioteka i kako se kulturna ponuda svodi na banalnost i pokoji incident. To što kultura odumire, ne znači da bi je trebalo pustiti da umre”, navodi se u manifestu ove grupe.