Preko plota

17.11.2014. 15:39:44 - Libela

zablude i mitove o rodno zasnovanom nasilju

Snimi rodno zasnovano nasilje

(Foto: CURE)

Projekat Snimi rodno zasnovano nasilje osmišljen je kao produkcija nekoliko kratkih filmova i javnih edukativnih događaja koji bi se fokusirali na problem rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini, ali također i u svijetu.

Kroz ovaj projekat će biti producirana četiri kratka filma koja će otkriti uobičajne zablude i mitove o rodno zasnovanom nasilju i ženama/rodnim manjinama koje su proživjele ovu vrstu nasilja.

Svi filmovi koji će biti producirani kroz projekat bit će objavljeni na web stranici www.gbv.fondacijacure.org. Da bi se osigurao dodatni prostor za vidljivost ovog problema, nakon svakog filma bit će organizovana medijska kampanja, te javni forum na temu rodno zasnovanog nasilja.

Riječ je o projektu kojeg provodi feministička i nevladina organizacija Fondacija CURE iz Sarajeva, a cijelu kampanju možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Tagovi: bih, bosna i hercegovina, cure, fondacija cure iz sarajeva, kampanja, nasilje, nasilje nad ženama, projekt, rodno uvjetovano nasilje, snimi rodno zasnovano nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (6)

Stari komentari

muško:
18.11.2014. 08:41
još jedno muško:
Samo u sadržaju tj. popisu tema 18 puta se spominje žena i nijednom muškarac. Sasvim dovoljno da taj tekst uopće ne čitam i ORAH prekrižim kao nekakvu ozbiljnu alternativu na izborima. Ipak mi je za oko zapala tema o obrazovnoj dihotomizaciji. Pomislih kako možda ima još nekakve šanse uzeti i tu stranku u obzir. Ali ništa od toga. Riječ je o podzastupljenosti žena u pojedinim profesijama. Stara fora. Tamo gdje su žene zastupljene sa 75% i više to se smatra jednakošću, a gdje ih ima manje diskriminacijom. I na kraju citat:
"Stoga se neravnopravnost žena na tržištu rada ne može odvojiti od neravnopravnosti u obrazovanju jer je ono odgovorno za reproduciranje rodne neravnopravnosti, što se posebno odnosi na školsko obrazovanje kao njegov najorganiziraniji dio."

Usprkos potpuno slobodnom izboru zanimanja svakog od nas Orašasti će bez problema izvaliti ovakvu glupost. Na listu stranki za koje neću glasati uz HDZ, SDP, HNS, HSS dodajem i ORAH. Tu barem nešto mogu učiniti za razliku od situacije kada diskriminaciju provode državne institucije.
18.11.2014. 09:14
muško:

ako pobjedi lijeva koalicija a mogla bi SDP će orahu prepustiiti punu slobodu u politici rodne ravnopravnosti,jer će imat mnogo zastupnika, tako da će brzo ovi prijedlozi postat zakoni
18.11.2014. 09:53
Bocko:
@muško

Ovim 'orehnjačama' mogu samo poručiti da pod hitno počnu skupljati potpise da se zabrani kemikalija dihidrogenmonoksid, koja se koristi u nuklearkama i drugim prljavim industrijama.

Pozivam čitateljice Libele d podrže zabranu te kemikalije.
Cure, budete to podržale?


A za ovu akciju u Bosni, dajem kao prilog ovaj filmić protiv nasilja i šamaranja.

I jedan šamar je previše:
www.youtube.com/watch?v=5k_1dFphLGU

Ne smije muškarac šamarati ženu!
18.11.2014. 10:02
muško:

A šta tebi je nuklerana elektrana opasnija od termoeletrana?
18.11.2014. 11:55
Bocko:
Pa ta kemikalija se upotrebljava i u termoelektranama.

Ali čini se da nema interesa da se to zabrani.
18.11.2014. 12:16

Iz drugih medija

AEM