Preko plota

17.11.2014. 12:41:02 - Subotica.com (Libela)

inicijativa iz subotice

Peticija za uvođenje tema o znamenitim ženama u školske udžbenike

(Foto: Subotičke novine)

Peticiju da se u škole uvedu teme o znamenitim ženama pokrenula je Subotičanka Isidora Stokin, studentica srpske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Cilj akcije je da se u školsko gradivo obogati sadržajima koji će govoriti o ženama koje su dale doprinos kulturi, nauci, umetnosti na našim prostorima.

U peticiji se od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja traži da se u programe sistematski uvedu djela i zasluge žena koje su utjecale na tijek razvoja svih segmenata društva na ovim prostorima, piše Subotica.com.

Ovim procesom trebalo bi da rukovodi tim uglednih stručnjaka i stručnjakinja koji bi dopunio postojeće programe. 

Do sada ovu inicijativu podržalo je više od 250 ljudi, a podržali su je brojni/e sveučilišne profesorice i profesori.

Peticiju možete naći OVDJE!

Tagovi: djeca, isidora stokin, ministarstvo nauke, obrazovanje, obrazovni sustav, peticija, peticija da se u škole uvedu teme o znamenitim žen, povijest, regija, školske knjige, srbija, žene, znamenite žene, znanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

Bocko:
Ovakve teme se svode uglavnom na to da se vade iz zaborabva povijesti neke marginalne osobe samo zato jer su žene, a mnogo važnije osobe muškog spola ćemo sustavno gurati u zaborav.

Tako se sada jake snage feminizma srašno pljene i protestiraju što su na koncertima klasične glazbe muški autori zastupljeni sa 98%.
To je grozno i podlo ignoriranje slavnih i brojnih, je li, žena kompozitora i njihovih djela koje su zbog nekog zlog patrijarhata 'zaboravljene'.
Feministicama, čini se, najviše smeta najizvođeniji Ludwig van Beethoven koji se izvodi u sklopu čak 15 % koncerata.
17.11.2014. 15:54
Katarina:
Lijepo je da i zenama se oda postovanje i zasluge,zene su isto bitne kao i muskarci i treba se pisati i govoriti o povjesnim zenskim licnostima,zene su kroz povjest imali vaznu ulogu isto kao i muskarci samo sto smo mi zene se teze mogli iskazivati ali zato i prije i danas igramo vaznu ulogu u zivotima muskaraca bez nas bi vas svijet bio pust priznajte konacno da i zene imaju cari koje vas nadahnuju i stvorena su mnoga djela zahvaljujuci i nama a ne samo muskima,svijet je i musko i zensko mjesto i jednako su vazni .Ne treba odmah strku dizati sto se i koja zena bude spominala koja je nesto ucinila u povjesti,hehe vi muski ste bas smijesni bocko i provokator su ekipa koja previse zacine gdje ne trebaju:-)
17.11.2014. 20:20
još jedno muško:
Ovo je svakako tema o kojoj treba raspraviti i pronaći odgovarajuće načine prezentacije ženskih dostignuća kroz povijest. Pitanje je koga izbaciti iz igre da bi se nekog drugog spomenulu? I ovako su mladi pretrpani povijesnim podacima, a da još uvijek nije spomenuto ni pola onih koji to zaslužuju. Ja bih možda išao na nešto tipa muzeja koji bi govorio o doprinosu žena kroz povijest. Ako sam kao klinac svake godine hodočastio na neki spomenik NOB-a ne vidim zašto današnji klinci ne bi organizirano posjećivali taj muzej kao obavezni dio nastave.
Mislim da bi to ostavilo puno snažniji dojam na djecu nego spominjanje tih žena kroz nastavu. Ovakve stvari ostaju u trajnoj memoriji, a spominjenje u sklopu nastave ispari iz memorije nakon kontrolca. Ekipa iz drage nam i bratske susjedne Republike :) predlaže metode koje gotovo da podsjećaju na one iz Koreje ili Kine. Kako stvari stoje slepa Živana mogla bi iz udžebenika istisnuti Andrića. Ako baratate sa ćirilicom jeste li primijetili kako ovaj članak govori o tom kako ženama u Srbiji nikada nije bilo teže nego danas. E sad ili je taj povijesni patrijarhat u stvari mit, ili je tu netko sazrio za 45-minutnu seansu u udobnom naslonjaču.
17.11.2014. 21:21
Korisnik bez imena:
Bilo je i vrijeme! Jedna Artemisia Gentileschi se uopće ne spominje u udžbenicima umjetnosti dok se neke kolege muškog spola spominju iako su 50 puta ispod njenog ranga! A takvih slučajeva je bezbroj iz svih sfera društva. Napokon se feminizam krenuo bavit i tom temom!
18.11.2014. 16:17
još jedno muško:
A tek Katarina Kosmača. Žena velike mudrosti koja je pobjegla pred Turcima naopaka potkovavši konje, a zatim iz Rima do smrti radila na obrani svoje zemlje i vjere dovodeći tako svoj život u pogibelj.
Samo mora se bit vrlo oprezan sa uvođenjem tih ženskih likova i micanja muških. Na kraju će netko pomisliti da kraj tolikih afirmiranih i znamenitih žena patrijarhata nije ni bilo.
18.11.2014. 21:23
još jedno muško:
Baš je nezgodno što ne možeš ispraviti tipfelere. Ne tražite po googlu Kosmaču nego Kosaču.
18.11.2014. 21:56
Bocko:
Ne kažem da nema tu i tamo koja žena u povijesti koja nije dobila zasluženu povijesnu ulogu.

Ali isto tako ima i mnogo više takvih muškaraca u povijesti.

A ova tema nije ništa drugo do ideološko ispravljanje prave ljudske povijesti.

Feminizam nameće mit o povijesnom patrijarhatu - ovo je način kako se taj mit provodi u praksi!
20.11.2014. 12:14

Iz drugih medija

AEM