Preko plota

11.03.2020. 08:13:56 - masina.rs/Libela

za feministički rad u 2019. godini

Dodijeljena priznanja Bring The Noize - BeFem

BeFem Facebook

BeFem Facebook (Foto: Nataša Ilić)

Povodom 8. marta i prisjećanja na žensku borbu, otpor i solidarnost u prostorijama KC Grada, dodijeljena su priznanja Bring The Noize – BeFem za feminističke inicijative tijekom 2019. godine.

Jedne od dobitnica priznanja, Združena akcija Krov nad glavom, u svom obraćanju istakle su da među njima ima mnogo žena, iako ih u medijima često nazivaju "momcima iz Krova". One organiziraju, pišu, govore, snimaju, i odlučno stoje pred izvršiteljima i policijom i ne posustaju "pred njihovim metodama zastrašivanja, pretnjama zatvorom pa čak ni pred seksističkim fizičkim napadima".

"Neka se čuje odjek naših glasova na lajvstrimovima, u komentarima, na ulicama. Mi glasno kažemo: jake smo, besne smo i nećemo otići. Ne trebaju nam stolice u hodnicima zgrada, nije nam hladno i smelo stojimo u prvim redovima. Mi nismo pomoć. Mi smo pobuna. Mi smo unuke partizanskih heroina u mirnodopskim svakodnevnim ratovima sa kapitalizmom. Mi smo "bravo, žene" i mi smo "bravo, ljudi", poručile su dobitnice. 

Marija Lukić, koja je pokrenula sudski proces u "srpskom me too slučaju" protiv Milutina Jeličića Jutke, optuženog za seksualno uznemiravanje, povodom dodijeljenog priznanja zahvalila se Befemu i pozvala na dalju borbu.

Organizaciji Astra dodijeljeno je priznanje "za rasvetljavanje radne eksploatacije", dok je inicijativa Krov nad glavom dobila priznanje "Jedan svet, jedna borba: Za borbu za pravo na dom". Naselju Stepa Stepanović i Sofiji Todorović su uručena priznanja za "Za slobodan i solidarni komšiluk", Vesni Ćerimović za "Slobodarske politike u malim zajednicama", Tei Nikolić i Šuma peva "Za šumsku feminističku vilu".

"Feminizam na seoski način" je priznanje koje je dobila Malina Stanojević, dok su Milica Gudović, Ana Imširović, Tanja Kalinić i Nina Đurđević Filipović nagrađene za "Prevođenje kao aktivizam – (Un)lost in translation". Feminističkoj inicijativi aktivistkinja i aktivista "Say yes to the dress: Za feminističku intervenciju u javnom prostoru", Brussy Riot: Mariji Lukić, Danieli Vukajlović i Snežani Bojić, "Za hrabre otpore seksualnom uznemiravanju", Centru za primenjenu istoriju "Priznanje za zagovaračku akciju", Snežani Čongradin "Za medijski doprinos suočavanja sa prošlošću i ratovima devedesetih".

"Priznanje za medijsko savezništvo i razbijanje medijskog mraka na lokalu" je dodijeljeno TV Forumu Prijepolje, "Za hrabru borbu za žensko reproduktivno zdravlje" Mariji Ratković za podizanje svijesti o HPV-u, Vesni Bondžić za pružanje psihološke podrške oboljelima od karcinoma i njihovim porodicama i Idi Prester za video snimak "Nisi sama – pregledaj se sa nama".

Lani Bastašić je dodijeljeno priznanje "Za feministički obračun i genijalnu prijateljicu domaće književnosti", Minji Bogavac "Za borbu na daskama koje feminizam znače", Centru živeti uspravno "Priznanje za zagovaracku akciju ide Centru živeti uspravno" i Olgi Dimitrijević "Za bezrezervnu podršku i feminističko prijateljstvo".

Na dodjeli publika je imala priliku pogledati i predstavu "Sine" u produkciji Mesto Žensk iz Slovenije, kao "pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u performativnim oblicima" nastup Dodole kao muzički intermeco, kao i dj nastup Časne sestre.

Tagovi: befem, feministička borba, priznanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM