Preko plota

05.02.2020. 21:00:27 - Libela/24ur.com

Slovenija i kršenje radnog prava

Poželjno je da kandidatkinja ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira trudnoću

(Foto: Pixabay)

Na slovenskom Instagram profilu Delozlom prije nekoliko dana objavljen je oglas za posao koji među ostalim uvjetima zapošljavanja navodi: 'Budući da zapošljavamo zbog odlaska na porodiljni, poželjno je da kandidatkinja već ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira porodiljni dopust za sljedeće dvije do tri godine."

Radi se o profilu koji redovito objavljuje potencijalne slučajeve kršenja prava radnika/ica, iskorištavanja i mobinga na radnom mjestu. 

Instagram screenshot

Instagram screenshot

U zakonu o radu u Sloveniji navedeno je da poslodavac ne može zahtijevati od kandidata/kinje pri sklapanju ugovora o radu podatke o obiteljskom ili bračnom statusu, trudnoći, planiranju obitelji i sl. ako nisu izravno vezani za radni odnos. Isto tako, u zakonu je navedeno da poslodavac ne može dodavati uvjete u ugovor o radu koji se odnose na zabranu trudnoće ili odgađanje majčinstva. 

O spornom oglasu obaviješten je Zavod za zapošljavanje Slovenije i Inspektorat rada. 

Poslodavac koji je objavio oglas, stomatološki centar Tredent iz mjesta Trebnje povukao je oglas i ispričao se. Također, naveli su da se nisu prije objave konzultirali s pravnom službom jer je nemaju. "Mi smo mikro tvrtka, imamo dvije asistentice koje planiraju obitelj u sljedeće dvije godine. S obzirom da moramo nastaviti s radom, tražimo drugu asistenticu koja već ima svoju obitelj ili je ne planira u vrijeme kad su asistentice na porodiljnom dopustu", 'opravdavaju' svoj potez u Tredentu. 

Tagovi: diskriminacija, diskriminacija majki i trudnica, diskriminacija na radnom mjestu, radno pravo, slovenija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM