U fokusu

Analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinu

U srpskim medijima se sve manje priča o LGBT temama

U srpskim medijima se sve manje priča o LGBT temama

Domaći mediji se sve manje bave LGBT temama, pokazuje monitoring i analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinu koji je sproveo Gej lezbejski info centar.

U periodu od 1. juna do 31. decembra 2018. godine kada je vršen monitoring objavljeno je 566 tekstova, što je značajan pad u odnosu na iste periode prethodnih godina. Najviše tekstova je objavljeno u dnevnim novinama ALO (85), te u Kuriru (82) i Danasu (80), dok je najmanje objavljeno u Politici (27). Pad broja tekstova u Politici sa 87 u 2016. godini na 27 u 2018. godini možemo objasniti promenom uredništva, ali i uređivačke politike.

Najveći broj tekstova je neutralnog karaktera, dok je 12 posto bilo negativnih, što je rast u odnosu na 4 posto koliko ih je bilo 2016. godine. Najveći broj negativnih tekstova objavljen je u dnevnom listu ALO (24), a prate ga Srpski telegraf (15) i Kurir (13).

Najveći broj tekstova je objavljeno u rubrici društvo, te u zabavi, hronici, kulturi i najmanje u sportu, ali rubrika sport beleži rast objavljenih tekstova u odnosu na prethodne godine. Većina tekstova tekstova se bavi domaćim temama što je za svaku pohvalu, a najviše pažnje su dobili Parada ponosa Beograda, Ponos Srbije i Merlinka festival.

Ogroman pad u broju tekstova o LGBT temama beleže nedeljnici. Upola manje tekstova je objavljeno u 2018. godini u odnosu na 2016, svega 58. Najviše je objavljeno u Aferi (16), a najmanje u Vremenu (3).

Kada su televizije u pitanju, najviše priloga o LGBT populaciji bilo je na televiziji N1 (41), te na RTS (27) i TV Prva (26).

Kada su internet mediji u pitanju najviše tekstova je objavljeno je na sajtu Blica (124), te Kurira (106), Telegraf.rs (103), b92.net (101) i xxzmagazine.com (83).

Savet za štampu je u 2018. godini primio deset žalbi koje se odnose na izveštavanje o LGBT populaciji, što je upola manji broj nego prethodnih godina. Od tih deset žalbi samo u tri je prekršen Kodeks novinara po mišljenju Komisije za žalbe.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je primio 26 pritužbi u 2018. godini na osnovu seksualne orijentacije zbog diskriminacije u oblasti javnog informisanja. Po četiri pritužbe protiv medija utvrđena je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, po jednoj pritužbi je utvrđena diskriminacija na osnovu rodnog identiteta i po jednoj na osnovu seksualne orijentacije zbog komentara na tviter nalogu.

Monitoring i analiza LGBT sadržaja u medijima je sprovedena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.