Preko plota

 • Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici

  Zaustavimo pandemiju nasilja u porodici

  Od početka godine najmanje 6 žena ubijeno je u Srbiji od strane partnera ili člana porodice, javlja Autonomni ženski centar Beograd u svom priopćenju. Zabilježeno je isto toliko pokušaja femicida u obiteljsko-partnerskom kontekstu.

 • Feminizam i patrijarhat: Globalizirano nasilje iz ženske perspektive

  Feminizam i patrijarhat: Globalizirano nasilje iz ženske perspektive

  Može li ijedno društvo uspješno ukinuti militarizirajuće dinamike ako ozbiljno ne razmatra djelovanje patrijarhata? / Uz knjigu Globalizacija i militarizam: Feministice slažu kockice . Autorica Cynthia Enloe, edicija re:politico, urednica edicije Nejra Nuna Čengić; S engleskog prevela Gorana (...)

 • Dodijeljena priznanja Bring The Noize - BeFem

  Dodijeljena priznanja Bring The Noize - BeFem

  Povodom 8. marta i prisjećanja na žensku borbu, otpor i solidarnost u prostorijama KC Grada , dodijeljena su priznanja Bring The Noize – BeFem za feminističke inicijative tijekom 2019. godine. Jedne od dobitnica priznanja, Združena akcija Krov nad glavom , u svom (...)

 • Mapa osmomartovskih događaja u Srbijia

  Mapa osmomartovskih događaja u Srbijia

  Rekonstrukcija Ženski fond , prva lokalna ženska fondacija u Srbiji, osnovana 2004. s misijom da podrži i održi feminističku političku platformu protiv rata, nacionalizma, rasizma, militarizma, bilo kog oblika diskriminacije i nasilja prema ženama, objavila je danas mapu osmomartovskih (...)

 • Poželjno je da kandidatkinja ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira trudnoću

  Poželjno je da kandidatkinja ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira trudnoću

  Na slovenskom Instagram profilu Delozlom prije nekoliko dana objavljen je oglas za posao koji među ostalim uvjetima zapošljavanja navodi: 'Budući da zapošljavamo zbog odlaska na porodiljni, poželjno je da kandidatkinja već ima djecu stariju od tri godine i/ili da ne planira porodiljni dopust za (...)

 • CG: odbijen zahtjev crkve za oduzimanje roditeljskih prava istospolnim zajednicama

  CG: odbijen zahtjev crkve za oduzimanje roditeljskih prava istospolnim zajednicama

  Ministarstvo za ljudska i manjinska Crne Gore nije prihvatilo prijedlog Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) da se istospolnim parovima zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljstvo. Ministarstvo smatra da je takav stav neprihvatljiv te da je "direktno narušavanje (...)

 • U Beogradu pokrenuta neformalna grupa Dugine porodice

  U Beogradu pokrenuta neformalna grupa Dugine porodice

  Krajem studenog u Beogradu pokrenuta je Facebook stranica neformalne grupe ' Dugine porodice '. Inicijativa je pokrenuta prije nešto više od dva mjeseca a nastala je u svijetu bezuvjetne ljubavi i tolerancije. Trenutno rade kao neformalna grupa koja je osnovana s ciljem osnaživanja (...)

 • Bh. uroloz/inje i ginekolozi/inje na treningu o pravima i potrebama trans osoba u BiH

  Bh. uroloz/inje i ginekolozi/inje na treningu o pravima i potrebama trans osoba u BiH

  Kao dio programa za obilježavanje 16 dana aktivizma Sarajevski otvoreni centar (SOC) organizirao je u Sarajevu trening za urologe_inje i ginekologe_inje pod nazivom " Medicinski aspekti prilagodbe spola: O adekvatnom, trans specifičnom i inkluzivnom pružanju usluga i podrške trans osobama u (...)

 • Pretučen zbog ljubičaste torbe za psa

  Pretučen zbog ljubičaste torbe za psa

  U Beogradu je ovog vikenda pretučen Ilija Vučević samo zato što su dvojica muškaraca mislili da je homoseksualac jer je nosio ljubičastu torbu za psa. "Čekali smo u redu u piceriji kada sam prišao drugu da uzmem picu, jedan od njih je počeo da provocira da sam peder zato što nosim (...)

 • Napadnut LGBT klub u centru Ljubljane

  Napadnut LGBT klub u centru Ljubljane

  U petak u 6 ujutro napadnut je L GBT klub Tiffany u Metelkovoj ulici u Ljubljani. Nepoznati nasilnici razbili su ulazna vrata i prozore kluba, ušli unutra, vikali i psovali, prijetili zaposlenicima/ama koji/e su se zabarikadirali unutra. Iako traumatizirani, zaposlenici/e nisu ozlijeđeni/e.

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM