Preko plota

 • U zadnji 12 mjeseci ubijeno je 325 trans i rodno varijantnih osoba širom svijeta

  U zadnji 12 mjeseci ubijeno je 325 trans i rodno varijantnih osoba širom svijeta

  Širom svijeta, 20. novembar predstavlja jedan od najznačajnijih datuma za trans i rodno varijantne osobe – danas je dan kad oplakujemo, odajemo počast i slavimo sve one kojie su dalie svoje živote da bi koračalie slobodno ulicom, da bi disalie vazduh sa dostojanstvom, ponosom i srećom, (...)

 • Pokrenuta inicijativa da se tuzlanski aerodrom zove po prvoj bh. pilotkinji

  Pokrenuta inicijativa da se tuzlanski aerodrom zove po prvoj bh. pilotkinji

  Sarajevski otvoreni centar (SOC) uputio je inicijativu Skupštini Tuzlanskog kantona da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvoj pilotkinji u Bosni i Hercegovini – Fatimi Mušić . Fatima Mušić je bila prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini.

 • Novinarska nagrada za izvještavanje o LGBTI pravima i kulturi u BiH

  Novinarska nagrada za izvještavanje o LGBTI pravima i kulturi u BiH

  Helsinški odbor za ljudska prava u suradnji s Asocijacijom za demokratske inicijative, u okviru projekta (Ne)vidljive manjine – Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba , poziva zainteresovane autore i autorice da dostave svoje novinarske radove na temu LGBTI populacije u (...)

 • Građani i građanke Sarajeva prosvjedovali zbog redukcija vode!

  Građani i građanke Sarajeva prosvjedovali zbog redukcija vode!

  Građani i građanke okupljeni oko inicijative Vodoodbrana Sarajeva u utorak su prosvjedovali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog višemjesečne redukcije vode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Naime, građani i građanke Sarajeva već mjesecima nemaju stalni pristup vodi te se situaciji ne (...)

 • Krivična djela počinjena iz mržnje i poticanje na mržnju

  Krivična djela počinjena iz mržnje i poticanje na mržnju

  Sarajevski otvoreni centar objavljuje tekst iz svog Godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava LGBTI osoba – Rozi izvještaj 2017. Pravni okvir U aprilu 2016. Parlament Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH kojim su (...)

 • Psihijatri/ce svjesni rizika kojem su izložene LGBTI osobe u BiH

  Psihijatri/ce svjesni rizika kojem su izložene LGBTI osobe u BiH

  6.10.2017. godine medicinski službenici_ce psihijatrijske bolnice Jagomir imali_e su priliku čuti osnovne informacije o pravima i potrebama LGBTI osoba. Ove informacije dobili su na info sesiji koju je organizovao Sarajevski otvoreni centar u cilju ostvarivanja boljeg odnosa između LGBTI osoba (...)

 • 'U ime ljubavi' održana prva Parada ponosa u Prištini

  'U ime ljubavi' održana prva Parada ponosa u Prištini

  Pod motom "U ime ljubavi" danas je u Prištini održana prva kosovska Parada ponosa. Protekla je mirno i bez incidenata, prenosi Radio Sarajevo. Parada je okupila par stotina pripadnika i pripadnica LGBT zajednice, predstavnika kosovskih institucija, civilnog društva i građana i (...)

 • Prijetnje smrću sudionicima i sudionicama Povorke ponosa na Kosovu

  Prijetnje smrću sudionicima i sudionicama Povorke ponosa na Kosovu

  Prištinski mediji dobili su od nepoznatih osoba koje sebe nazivaju "revoltiranim građanima" poruke u kojima se prijeti smrću sudionicima i sudionicama danas planirane Parade ponosa u Prištini, prenosi LGBT.ba. Putem e-mail adrese, po svemu sudeći posebno otvorene za upućivanje (...)

 • Kad friendly nije dovoljno...

  Kad friendly nije dovoljno...

  Razgovaram na sasvim običnoj kafi s prijateljima o psihoterapiji. Jesam li, pitaju me, zadovoljna terapeutkinjom. Jesam, velim, i više nego. Kako se zove, pitaju. Tako i tako, kažem. Je li friendly, pitaju. Dašta da jeste, pa kako bih bila zadovoljna njom da nije, čudim se, pa se i oni nasmiju, (...)

 • Održana peta Parada ponosa u Crnoj Gori

  Održana peta Parada ponosa u Crnoj Gori

  Pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja" bez incidenata, 23. rujna je održana peta Parada ponosa u Podgorici. Ulice su bile zatvorene od podne do 15 sati, kako bi se izbjegli potencijalni incidenti. U Podgorici se okupilo oko 300 osoba koji su koračali/e Njegoševom ulicom, (...)

1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM