Gordana Sobol (SDP)

 

rođena u Rijeci, 12. rujna 1961.

  • Obrazovanje: Diplomirana psihologinja - profesorica, Pedagoški fakultet Sveučilišta u Rijeci;

 

  • Profesionalno iskustvo: Centar za idejno-teorijski rad - suradnica/istraživač (1988.-90.), regionalna povjerenica SDP-a za Primorje i Gorski kotar (1990.-93.), glavna tajnica SDP-a Hrvatske (1993.-2000.), zastupnica u Hrvatskom saboru (2000.-03.), ministrica bez portfelja u Vladi RH (2002.-03.), te od 2003. godine ponovno zastupnica u Hrvatskom saboru;

 

  • Političko iskustvo: tajnica GO SKH-SDP Rijeka (1990.-91.) članica Predsjedništva SKH-SDP (1990.-93.), glavna tajnica SDP-a (1993.-2000.), predsjednica Glavnog odbora SDP-a (2000.-04.); Funkcije u Hrvatskom saboru: potpredsjednica Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša (2000.-01.) i članica Mandatno imunitetnog povjerenstva (2000.-01.), predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova (2001.-02.), predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova i članica Odbora za izbor i imenovanja (2004.-07.), predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova i članica Odbora za rad i socijalno partnerstvo, za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Mandatno- imunitetnog povjerenstva (2008.- )

 

  • U politici sam... U vremenima kad sam ja ulazila u političke vode jednostavno nisam mogla samo sjediti i mirno promatrati kako događaji prolaze pored mene, naprosto sam se morala uključiti i biti u svemu tome. Rezultat toga je da je politika s vremenom postala i moj profesionalni odabir. Imala sam prilike upoznati i surađivati sa nekim izuzetnim ljudima i intenzivno živjeti i neke stvarno povijesne događaje. A to je neprocjenjivo!

 

  • Moj najveći uspjeh u politici je...što sam naučila slušati druge, čuti njihove probleme, pokušati razumjeti i pomoći. I sagledavati stvari puno šire nego ti se u nekom trenutku čine jer svaka odluka, svaki član zakona, samo jedan jedini stavak za koji digneš ili ne digneš ruku mogu presudno utjecati na mnoge živote.

 

  • Biti žena u politici je...nimalo lako, pod dvostrukim si povećalom u odnosu na muške kolege, i privatno i profesionalno, barem dvostruko više napora ti treba da postigneš nešto što je tvom kolegi često i na pladnju dano, ali nemam iluzija da je i u drugim profesijama bolje. U politici je to dodatno začinjeno i interesom javnosti. Ali rušiti stereotipe je vrlo izazovno, mi žene smo neumorne u tome i vrijedi truda, i zbog onih drugih kojima i mi otvaramo prostore.

 

  • U slobodno vrijeme bavim se...moj interes za područje ravnopravnosti spolova odredio je i dio aktivnosti kojima se bavim i izvan saborske dvorane. Predsjednica sam Savjeta Ženske grupe "Korak" iz Karlovca, članica Upravnog odbora Ženskog regionalnog lobija za mir, pravdu i sigurnost na području JIE, članica Predsjedništva Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva, predsjednica Ženskog nogometnog kluba "Agram" iz Zagreba. I kakve tek tu stereotipe rušimo! Ali naravno, najljepše vrijeme je opuštanje u krugu obitelji, prijatelja, a nađe se vremena i za treniranje sensual fitnessa.

Iz drugih medija

AEM