Uncategorized

razgovaramo o migracijama kao onome što zaista jesu - način za pronalaženje dostojnog života

Svjetski dan migranata u Palachu

Svjetski dan migranata u Palachu

Utorak, 18.12. 2018. od 18:00 – 23:00 
Galerija SKC i Omladinski kulturni centar Palach, Rijeka, Kružna ul. 8 
Sudjelovanje: besplatno i obavezno! 

► OKC Palach / DISKUSIJE O MIGRACIJAMA 
● Je li Rijeka multi-kulti grad? 
Govore: Barbara Matejčić – novinarka i urednica s fokusom na društvene teme i ljudska prava i Dr. sc. Drago Župarić Iljić iz Instituta za migracije i narodnosti
● Migrantska kriza i film
Govore: Želimir Žilnik, redatelj dokumentarnih filmova i Igor Marković, filmski teoretičar i jedan od izbornika Human Rights Film Festivala 

► GASTRO I GLAZBA 
Ulična kuhinja i Nativetronica – DJ Sun Matt

► Galerija SKC / VIZUALNA UMJETNOST 
Zajedničko stvaranje uživo između Rijeke i Argentine 
Platforma za eksperiment (Lara Badurina, Liberta Mišan, Sara Salamon) 

“Skupina migranata provalila u pet kuća na Malom Platku!”, “Hrvatska neće biti njihovo okupljalište!”, “Moramo zaštiti hrvatske granice!” – vrište naslovnice dnevnih novina i televizijskih emisija kao da je upravo Hrvatska ta obećana zemlja, kao da i njeni vlastiti građani ne priželjkuju trenutačni bijeg negdje drugdje. Jedina razlika je u tome što je jednima taj bijeg legalan, a neki drugi su proglašeni ilegalnima. U vrijeme kada toliko naših prijatelja, majki, nekadašnjih kolegica i kolega svoj rad prodaje u zemljama Zapadne Europe, razgovaramo o migracijama kao onome što zaista jesu: samo način na koji je čovječanstvo oduvijek tražilo način da da se skloni od rata, prirodnih katastrofa i najcrnje ekonomske nužde; da pronađe svoj život i dostojne uvjete života i rada negdje drugdje. 

Kuhinja* i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka pozivaju vas na obilježavanje Svjetskog dana migranata, 18.12.2018 u Galeriji SKC i Omladinskom kulturnom centru Palach, s početkom u 18:00 sati. 

U petak, 21.12. s početkom u 20:30 sati, u Pogonu kulture vas očekuje Che Sudaka & Gustafi – koncert za Svjetski dan migranata. Argentinsko-španjolski reggae-ska sastav Che Sudaka formiran je početkom 2000-tih u Barceloni od strane uličnih svirača – ilegalnih doseljenika iz Argentine i Kolumbije. Na prvom hrvatskom nastupu pozornicu dijele s Gustafima te zajedno čine odličan izbor za ovu dinamičnu, slavljeničku glazbenu večer. U tijeku je pretprodaja ulaznica ranograbilica po 60,00 kuna putem sustava Entrio https://bit.ly/2F1JsW8 i traje do 1/12 kada ulaznica poskupljuje na 70,00 kn, a na sam dan koncerta 21/12 iznosit će 90,00 kn. 

*** 

Literatura: 
Are You Serious 
Nepokoreni grad – Migracije 

*Programski pravac Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bavi se manjinama, identitetima i migracijama, a od 2020. djelovati će u prizemlju H zgrade ex kompleksa Rikard Benčić kao novi riječki društveno-kulturni centar.