Najave

15.11.2018. 10:37:23 - Galerija Nova

filmovi i izložba

Želimir Žilnik - Građani iz sjene

► utorak, 20/11/2018, Kino Tuškanac
19h i 21h Građani iz sjene - Kratki utorak sa Želimirom Žilnikom uz prisustvo Želimira Žilnika
kustos Ivan Ramljak, suorganizator Hrvatski filmski savez 

► četvrtak, 22/11/2018, Galerija Nova
19h otvorenje izložbe
kustosice Što, kako i za koga / WHW

Opsežna izložba koja je obuhvatila filmove Želimira Žilnika iz svih razdoblja njegovog rada, predstavljena je u proljeće 2018. godine u Edith-Russ-Haus für Medienkunst u Oldenburgu, pod naslovom "Građani iz sjene". U Galeriji Nova se otvara njena sažetija verzija, uz niz popratnih programa koji kontekstualiziraju Žilnikov rad. Otvorenju prethodi Građani iz sjene - Kratki utorak sa Želimirom Žilnikom u kinu Tuškanac na kojem će sudjelovati i Žilnik. Povodom izložbe članice WHWa su pripremile nove opise filmova koji su proizašli iz dugotrajnih razgovora s autorom te uključuju njegova sjećanja na proces nastajanja filmova i njihovu recepciju.

Mnogi Žilnikovi filmovi svojim su temama i pristupima proročki nagovještavali događaje kao što su raspad Jugoslavije, prijelaz iz socijalizma u neoliberalni poredak, gaženje prava radnika, kao i širu društvenu eroziju koja je pokrenula nove procese migracija. Naziv izložbe "Građani iz sjene" odražava Žilnikov cjeloživotni interes za nevidljive, potlačene i nedovoljno ili pogrešno predstavljane građane. Kao koncept je povezan uz oblik političkog angažmana kroz "amatersku politiku" - maštovito i subverzivno nenormativno znanje i alternativne senzibilitete koji latentno postoje u društvu, a ponekad i vidljivo pomiču "svakodnevnu politiku". Žilnikove filmove prožima hrabar amaterizam koncepta i metode, koje izložba razrađuje s interesom za potencijal građana iz sjene kao doprinos emancipatorskoj politici i angažiranoj umjetničkoj produkciji. 

Od početaka svog rada na živoj sceni amaterskog filma u Jugoslaviji šezdesetih godina Želimir Žilnik snimio je više od pedeset filmova. Rano je postao međunarodno priznat, osvojivši Zlatnog medvjeda za film "Rani radovi" kao najbolji film 1969. godine na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. Tokom sedamdesetih godina njegovi filmovi nailaze na protivljenje političkog establišmenta, pa napušta Jugoslaviju i odlazi u Njemačku gdje je realizirao nekoliko nezavisnih filmova, uključujući i neke od najranijih filmova koji se bave temom gastarbajterа. Njemačku je napustio nakon što se i tamo susreo s protivljenjem političkog establišmenta. Po povratku u Jugoslaviju osamdesetih godina snima brojne TV i igrane filmove u kojima predstavlja početne simptome rastućih društvenih sukoba u zemlji, a devedesetih nastavlja sa snimanjem filmova koji se bave gorućim problemima post-socijalističke tranzicije. 

Publikacija s novo naručenim esejima o radu Želimira Žilnika koju uređuju članice kustoskog kolektiva WHW bit će objavljena u izdanju Sternberg Pressa u proljeće 2019. godine. 

Iscrpne informacije o radu Želimira Žilnika mogu se naći na stranici www.zilnikzelimir.net koja je nastala u sklopu projekta Za ideju – protiv stanja koji su od 2009. do 2011. organizirali kuda.org i Playground produkcija iz Novog Sada. Stranica sadrži i informacije o Građanima iz sjene i novonastale opise filmova.

Uz izložbu su organizirani i prateći programi, u suradnji s Human Rights Film Festivalom:

► utorak, 04/12/2018.
18h, program projekcija "Stalni stanovnik"
kustos Greg de Cuir, autori: Edgar Anstey & Arthur Elton, Kevin Jerome Everson, Gordon Matta-Clark, Želimir Žilnik

► srijeda, 05/12/2/2018.
18h premijera novog filma Želimira Žilnika "Najljepša zemlja na svijetu" u sklopu Human Rights Film Festivala

► četvrtak, 06/12/2018.
18h, program projekcija "Odjeci Žilnika"
kustosica Jelena Ostojić, autori: Igor Bezinović, Ognjen Glavonić, Stefan Ivančić

► četvrtak, 17/01/2019.
18h, program projekcija kustosice Dubravke Sekulić, autori će biti naknadno potvrđeni 

Tagovi: film, građani, građanke, hrff, umjetnost, želimir žilnik

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM