Uncategorized

'zajedno se izborimo za dostupan i besplatan pobačaj'

Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju

Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju

Tema ovogodišnjeg Marša solidarnosti, kojeg organizaju Mreža antifašistkinja Zagreb i Platforma za reproduktivna prava, jest pravo na dostupan i besplatan pobačaj.

Prenosimo njihovu najavu:

Pobačaj je danas u Hrvatskoj dostupan samo ženama koje žive u većim gradovima i koje imaju dovoljno novca da ga mogu priuštiti. Što je s nezaposlenim ženama, ženama koje rade u nesigurnim uvjetima, studenticama, ženama bez zdravstvenog osiguranja, ženama iz ruralnih područja, ženama s djecom bez podrške obitelji i šire zajednice, tražiteljicama azila – onima koje nemaju stvarni izbor?

Pitanje reproduktivnog zdravlja nije isključivo pitanje pobačaja. O pobačaju ne možemo govoriti van konteksta dostupnosti javnog zdravstva koje trenutno proživljava još jednu u nizu “reformi” – novi Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojeg je Vlada krajem lipnja uputila u saborsku proceduru, potiče daljnji proces komercijalizacije i privatizacije javnog zdravstva, bez kojeg je nemoguće pričati o borbi za reproduktivna prava – pravu na prekid, ali i planiranje trudnoće.

Kako govoriti o dostupnom pobačaju kad 54 posto ginekologa i ginekologinja koristi institut priziva savjesti? Kako progovoriti o svim problemima vezanim uz dostupnost pobačaja kad nas društvena stigma, osuda i posramljivanje tjeraju na šutnju? 

O pobačaju razgovaramo ili anonimno, ili potiho. Vrijeme je da to promijenimo. Pozivamo vas da iskažete solidarnost – to vezivno tkivo svakog društva, bez kojeg ugrožene skupine u društvu teško mogu ostvariti svoja prava i potrebe. Zajedno se izborimo za dostupan i besplatan pobačaj. Izborimo se za sebe, sve žene i sve obitelji u Hrvatskoj – na Maršu solidarnosti na kojem ove godine GLASNO progovaramo o pobačaju. Vidimo se u subotu, 29. rujna u 16 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Solidarno i glasno!

Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju održat će se 29. rujna s početkom u 16 sati ispred Trga žrtava fašizma.