Uncategorized

angažirana, aktivna i kreativna kazališna praksa

Ponosno na pozornici: radionica Forum kazališta

Ponosno na pozornici: radionica Forum kazališta

Facebook

U okviru Mjeseca ponosa Centar za kazalište potlačenih POKAZ organizira radionicu Forum kazališta u prostoru Mreže Antifašistkinja Zagreb, Pavla Hatza 16. 

Pozivamo vas na sudjelovanje na radionici forum kazališta usmjerenoj na osnaživanje LGBTIQ osoba putem koje bi se osvještavala problematika same zajednice koristeći se dramsko – pedagoškim metodama forum kazališta. Riječ je o društveno angažiranoj, aktivirajućoj i kreativnoj kazališnoj praksi, koja stvara prostor dijaloga i djelovanja u kojem se događa iskustveno učenje, spajanje osjetilnog i kognitivnog, osobnog i društvenog, a koja doprinosi osnaživanju i transformaciji uključenih sudionika/ca. Do kraja radionice zajednički ćemo napraviti interaktivnu predstavu koju možemo prikazati publici ukoliko se sudionici_e slože!

Bilo bi poželjno sudjelovati na svim susretima s obzirom da se radi o cjelovitom procesu. Minimalni broj sudionika/ca jest 5, maksimalan broj 20.

Svoje prijave šaljite na ckp.pokaz@gmail.com s naslovom “Mjesec ponosa”. Radionice će se održavati datuma: 22.5., 23.5., 24.5., 29.5., 30.5., 31.5. u vremenskom periodu od 17 do 20 sati.

VIŠE O FORUM KAZALIŠTU:

Kazalište potlačenih vrsta je interaktivnog političkog teatra koju je šezdesetih godina u Brazilu razvio Augusto Boal, te ju je desetljećima potom zajedno sa svojim suradnicima nastavio razvijati kroz radionice i predstave u cijelome svijetu. Ovaj termin obuhvaća niz kazališnih i aktivističkih tehnika koje povezuje inzistiranje na demokratskom dijalogu i (samo)osnaživanju potlačenih skupina. Sve tehnike Kazališta potlačenih ukorijenjene su u svakodnevnom iskustvu nasilja i opresije, kako bi sudionici/e od pasivnih promatrača postali/e aktivni/e sudionici/e vlastitih života, ali i kako bi sudionice/e svojim djelovanjem (umjetničkim i aktivističkim) potaknuli članove i članice zajednica iz kojih dolaze na djelovanje – kako na kazališnim daskama, tako i na ulici i u školi ili na radnom mjestu. Proživljena iskustva opresije tako se kroz igre i kazališne i umjetničke vježbe prerađuju, dijele i promišljaju, kako bi na koncu radionice proizvela umjetničko djelo, koje potom i samo kod publike postaje pogon za daljnje promišljanje, utoliko što je poziva na sudjelovanje i omogućuje joj djelovanje. Tehnike Kazališta potlačenih raznovrsne su, ali sve dijele iste osnovne principe: utemeljene su na življenim opresijama, dijalogu, pozivu na djelovanje.
Tehnike kazališta potlačenih su: forum-kazalište, nevidljivo kazalište, kazalište slika, legislativno kazalište, novinsko kazalište, duga želja.
______________________________________________________

VIŠE O CENTRU ZA KAZALIŠTE POTLAČENIH “POKAZ”:
Forum skupinu Udruge “Pokaz” čini desetak članova_ica koji se bave Kazalištem potlačenim i ostalim metodama dramske pedagogije s naglaskom na Forum-kazalište kao izvedbenom (predstave) i radioničkom metodom. Skupina je 2010. godine počela djelovati u sklopu udruge Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih “Luka Ritz” koristeći se dramskim djelovanjem kao alatom društveno-angažirane, kazališne prakse u prevenciji nasilja među i nad djecom i mladima, te aktiviranjem “tihe većine” pasivnih promatrača radeći pritom na temama koje koreliraju s temeljnim sadržajima odgoja i obrazovanja za mir: nenasilna komunikacija i transformacija sukoba, nenasilno djelovanje, usvajanje vrijednosti zaštite ljudskih prava, poticanje suradnje, izražavanje vlastitih identiteta i uvažavanje različitosti, aktivno rješavanje problema i aktivan odnos prema zajednici.
Tijekom sedam godina djelovanja uspješno smo realizirali 19 višemjesečnih (polugodišnjih i cijelogodišnjih) projekata baziranih na metodi rada Kazališta potlačenih, ostvarivši pritom veliki broj partnerstava i suradnja s osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba, fakultetima, domovima za odgoj i obrazovanje djece i mladih, odgojinim domovima, udrugama i kulturnim ustanovama, gostujući na nekoliko konferencija i stručnih skupova.

Radionicu izvode
Josipa Lulić, od 1996. aktivno se bavi kazalištem potlačenih. Voditeljica i suvoditeljica mnogobrojinih radionica u Karlovcu i Zagrebu, performansa, javnih izvedbi forum kazališta te drugih javnih akcija u suradnji s nizom udruga. Vodila i radionice u okviru treninga za mlade aktiviste za mir u zajednici Mladi MIRamiDA te 2008/2009. predavala kolegij Forum teatar na Mirovnim studijima CMS-a. Sudjeluje u edukaciji srednjoškolaca za ljudska prava u CMS-u, a vodi i radionice u sklopu Škole ljudskih prava. Od 2010. do 2017. radila kao vanjska suradnica na svim projektima forum-kazališta Savjetovališta “Luka Ritz”; suvodila forum-skupinu Savjetovališta i radionice forum-kazališta te glumi i jockerira u forum-izvedbama. Godine 2015. sudjelovala je na edukaciji za forum kazalište u Svjetskom centru za kazalište potlačenih CTO u Rio de Janeiru, Brazil. Zaposlena na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta U Zagrebu. Voditeljica udruge “Pokaz”.

Doria Jukić, izvoditeljica – amaterska glumica I jockerica u forum-izvedbama. Studentica 5.godine Studija socijalnog rada. Sudjelovala je na dvije edukacije (početna i napredna) Forum kazališta te se 2015. godine pridružuje forum skupini koja djeluje u Savjetovalištu “Luka Ritz”. Volontirala je na projektu vođenja radionica s mladima sa poremećajem u ponašanju te sudjelovala u izradi forum priča i izvođenju istih u čemu sudjeluje i do danas. Od 2016. godine radi u sigurnoj kući “Duga” za žrtve obiteljskog nasilja, gdje sudjeluje na projektu “Tete čuvalice” za čuvanje djece. U sklopu bavljenja društvenim aktivizmom ima iskustvo suradnje s različitim tipovima organizacija civilnog društva.