Uncategorized

hrvatska volontira

Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu

Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu

Manifestacija Hrvatska volontira održava se već osmu godinu za redom i njome želimo ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu.

Povezujemo se, pronalazimo sebi slične, upoznajemo druge i drugačije da bi naše različitosti i sličnosti pretvorili u snagu koja je potrebna za pozitivne promjene prema humanizmu i održivom razvoju. Kada se svi udružimo i surađujemo – pletemo živu društvenu mrežu kojom oblikujemo našu budućnost i omogućujemo autentičnu povezanost među ljudima.

Manifestacija Hrvatska volontira će se ove godine održati od 21. do 26. svibnja 2018. te će se, kao i prošle godine, održati zajedno s manifestacijom Ureda za udruge Vlade RH pod nazivom Dani otvorenih vrata udruga. Svrha ovog udruživanja je pružiti dodatne informacije vezane uz rad udruga te ukazati na njihovu važnost djelovanja u društvu. Ovogodišnjom manifestacijom pozivamo i potičemo sve vas, organizatore volontiranja, da se i ove godine uključite i organizirate volonterske aktivnosti koje će donijeti dobrobit za vašu zajednici te da uključivanjem što većeg broja volontera i zaposlenika tvrtki pokažemo da zajednički možemo više i bolje. Molimo vas da svoje volonterske aktivnosti upišete u online aplikaciju na www.hrvatska.volontira.vcz.hr do 14. svibnja 2018. godine (pogledajte upute za prijavu).Unesene aktivnosti biti će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini i vjerujemo da će se kroz veliki broj akcija i volontera te veliki broj svih nas uključenih u manifestaciju prikazati i snaga naših težnji u izgradnji humane i aktivne zajednice.Zavolontirajmo se zajedno u manifestaciji “Hrvatska volontira 2018.”!Za sve dodatne informacije, javite se vašem najbližem volonterskom centru ili Hrvatskom centru za razvoj volonterstva, a za dodatne informacije o prošlogodišnjoj manifestaciji pogledajte sljedeće poveznice:

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom Hrvatska volontira koja  se održava na nacionalnoj razini svake godine krajem svibnja u trajanju od 6 dana.  U manifestaciju se uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koji kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

Hrvatska volontira 2017. okupila je 156 organizatora volontiranja koji su u 55 gradova proveli 269 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice. Ukupno 4.059 volontera poklonilo je 15.505 volonterskih sati svojim zajednicama.
HCRV: www.hcrv.hr,  info@hcrv.hr / 091 468 29 42 / 01 56 12 434

Tema manifestacije Hrvatska volontira 2018.

Sloganom ovogodišnje manifestacije “Volontiramo = zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu” želimo naglasiti da čineći dobro za sebe, usrećujemo i druge ljude, a ako volontiramo zajedno s kolegama kroz program tvrtke, tada nam može biti još ljepše i veselije. 

ŠTO JE DOBRO ZA TEBE

Volonteri nisu samo pomagači – ljudi koji pomažu drugom čovjeku ili društvu u cjelini, oni su pokretači i nositelji pozitivnih promjena, a brojni su primjeri koji ukazuju na to da volontiranje i samim volonterima donosi niz dobrobiti. Volonterskim djelovanjem poboljšavamo i razvijamo osobne, socijalne, organizacijske i profesionalne kompetencije i širimo vlastiti krug kontakata čime izravno utječemo na osobni razvoj i veću zapošljivost.  Znanja i vještine stečene volontiranjem uvelike mogu koristiti u daljnjem profesionalnom i osobnom životu. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da nas volontiranje čini sretnijima, zdravijima i snažnijima.

USREĆIT ĆE I DRUGE

Volontiranjem utječemo i doprinosimo stvaranju humanije i aktivnije zajednice te sretnijeg i zdravijeg društva koje prihvaća, uključuje i cijeni različitosti među svojim pripadnicima. Volontiranjem u sustavu socijalne skrbi, donosimo osmijehe i veselje na mnoga lica i razne dobrobiti za najranjivije skupine i osobe kojima je potrebna naša podrška. Djeca, mladi, osobe s invaliditetom i teškoćama, starije i nemoćne osobe – svi naši sugrađani koji su nerijetko u nepovoljnom položaju i riziku od socijalne isključenosti iznimno cijene svaki naš volonterski doprinos te zajedno s nama, volonterima, zajednicu čine povezanijom inkluzivnijom i sretnijom. Volontiranjem usrećujemo i osnažujemo sve ljude s kojima volontiramo.  

A UZ KOLEGE, SREĆA JE JOŠ VEĆA!

Volontiranje poslovnog sektora – volontiranje zaposlenika primjenjivo je na sve poslovne organizacije, bez obzira na njihovu veličinu, lokaciju, područje djelovanja. Opredjeljenjem za društvenu odgovornost u svom poslovanju, tvrtke preuzimaju veću odgovornost za razvoj i utjecaj na zajednice u kojima djeluju, a volontiranje zaposlenika predstavlja jedan od najsnažnijih izraza i kanala društveno odgovornog poslovanja. Kroz poticanje svojih zaposlenika na volontiranje, tvrtke ostvaruju brojne prednosti – osim jačanja reputacije i imidža te jačanja povjerenja zajednice, iznimno doprinosi jačanju međuljudskih odnosa i bolje radne atmosfere među kolegama. Ovime ističemo da volontiranje donosi dobrobiti svim uključenim stranama, da se može volontirati na različitim projektima i u različitim oblicima te da zajedničkim djelovanjem možemo postići bolje rezultate.  A kada smo usmjereni zajedničkom cilju tada stvaramo sretnu i snažnu zajednicu.A njezin slogan neka nas prati i kroz tjedne i mjesece koji dolaze: Što je dobro za tebe, usrećiti će i druge, a uz kolege sreća je još veća!