Uncategorized

propitivanje dimenzija, vrsta i načina percepcije i reprezentacije ženske marginalnosti

Okrugli stol: O Marginalnima

Okrugli stol: O Marginalnima

Kino učionica

U Rijeci, 30. siječnja, u prostoru Mini Art-kina (na adresi Krešimirova 2) u 18:15 sati održat će se okrugli stol u okviru ovogodišnjeg programa Kino učionice pod tematskom krilaticom ‘Marginalne’.

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina Croatia, a uz podršku Rijeka EPK_2020 i Odsjeka za kulturalne studije Rijeka održat će se okrugli stol naziva “O Marginalnima”. Okrugli stol uvodni je razgovor u okviru ovogodišnjeg programa “Kino učionica: Marginalne” u kojem će se raspravljati o temi (ženske) marginalnosti. Sudionici/e okruglog stola propitat će odnose i uvjete koji dovode do pozicije marginaliziranih, dimenzije, vrste i načine percepcije i reprezentacije marginalnih.

Gošće: 

Vlasta Delimar umjetnica je, performerica i jedna od vrlo značajnih ličnosti u području umjetničko-društvene scene u Hrvatskoj. Godine 1980. izvodi prvi samostalni performans nakon čega postavlja prvu samostalnu izložbu. Neki od niza njezinih performansa su “Transoformacija ličnosti”, “Draga Vlasta”, “Jebanje je tužno”, “Tražim ženu”. Godine 2001. u Zagrebu Vlasta Delimar izvodi performans “Lady Godiva”. Živi i radi u Zagrebu.

Branka Pavlović filmska je i televizijska urednica te video umjetnica koja trenutno živi i radi na relaciji Berlin-Beograd. Od 2009 godine ko-direktorica je i selektorica jednog od značajnijih regionalnih filmskih festivala “Slobodna Zona”. Zadnjih nekoliko godina surađuje sa Bi´bakinom u Berlinu gdje je selektor filmskog program o pitanjima i životu migranata. Prošle godine predavala je na Udk Sveučilištu u Berlinu kao gostujući predavač.

Želimir Žilnik jedan je od najznačajanih i najpoznatijih regionalnih filmskih redatelja svjetskih razmjera. Započevši karijeru 1960-ih filmovima Nezaposleni ljudi te Rani radovi (za koji je dobio nagradu Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu), Žilnik je jedan od najvažnijih predstavnika jugoslovenskog Crnog vala. Svojim zadnjim dokumentarni filmom “LogBook Serbistan”, u kojem opisuje život migranata u Srbiji, osvojio je mnogobrojne svjetske nagrade.

Moderatorice razgovora su: dr.sc. Sanja Bojanić i MA vizualne kulture Marija Katalinić