Uncategorized

nimalo neaktualan klasik

Margaret Atwood: Sluškinjina priča (1985)

Margaret Atwood: Sluškinjina priča (1985)

U sklopu radionice čitanja Motor mijene – Motor des Wandels 6. lipnja u 17 sati u Booksi će se čitati i raspravljati o jako aktualnoj Sluškinjinoj priči, romanu Margaret Atwood iz 1985. godine. Knjigu u ruke i vidimo se u Booksi. 

Na početku 21. stoljeća u SAD na vlast pučem dolazi hunta koja vlast temelji na religijskom konzervatizmu. Žene se otpuštaju s posla i lišavaju pristupa novcu, dakle ugledu, moći i vlasti. Zabranjeni su pobačaji kao i bilo koja vrsta kontracepcije. Žene su potpuno podređene funkciji materinstva i isključivo o tome ovisi njihov društveni status. One su Supruge, Sluškinje, Marte ili Tetke. Supruge su žene uglednih funkcionara i uglavnom su neplodne. Zbog toga svakom Zapovjedniku vlast dodjeljuje Sluškinju. Sluškinje se regrutiraju od žena udatih drugi put ili onih koje žive u izvanbračnim zajednicama, jer su i drugi brak i izvanbračne veze proglašeni nezakonitima. “Odgajaju” ih u posebnim zavodima, a Tetke su njihove učiteljice i čuvarice. Zadatak im je da rađaju. Seksualni čin sveden je na bestrasni ritual kojem prisustvuju i supruge. Nakon poroda koji se, poput mise, odvija javno, dijete se oduzima majci i dalje se o njemu brine Supruga. Sluškinje za koje se utvrdi da su neplodne, postaju Marte, to jest kućne pomoćnice i kuharice. Kazne za neposluh su drastične. (Preuzeto s www.globus.hr)

O ovom romanu je Booksa 2011. objavila tekst Vesne Solar: http://www.booksa.hr/kolumne/zacitavanje/zacitavanje-sluskinjina-prica.