Uncategorized

žene koje su dale doprinos izgradnji fizičkog i konceptualnog prostora Rijeke kao grada

Nevidljive sile: žene koje su oblikovale naš grad

Nevidljive sile: žene koje su oblikovale naš grad

Građanskom akcijom Nevidljive sile: žene koje su oblikovale naš grad, Zaklada Sveučilišta u Rijeci želi upoznati lokalnu zajednicu sa znamenitim ženama koje su svojim radom i postignućima kroz arhitekturu, kulturu, javno djelovanje i znanost dale doprinos izgradnji fizičkog i konceptualnog prostora Rijeke kao grada.

Akcija se realizira kroz seriju tribina koje će, uz biografsko tematiziranje odabranih žena, obuhvatiti i širi društveni kontekst spomenutih područja iz rodne perspektive. Na tribinama će sudjelovati predstavnici akademske zajednice, struke te organizacija civilnog društva.

Prva tribina posvećena arhitekturi bit će održana 10. svibnja 2017. u prostorima Društva arhitekata Rijeka – DAR (Ivana Dežmana 2a) s početkom u 19 sati. Sudjelovat će Lidija Butković Mićin s izlaganjem “Arhitektice u Rijeci 1950-ih i 1960-ih godina – emancipacija na djelu” o nasljeđu i doprinosu Ade Felice i Nade Šilović u oblikovanju modernističke vizure grada Rijeke. U kasnijoj raspravi pridružit će joj se profesorica i arhitektica Olga Magaš, arhitektica Ida Križaj Leko, te Jana Mikuličić Antulov i Gordan Resan dopredsjednica i predsjednik DAR-a. Moderaciju će voditi Gorana Stipeč, predsjednica sekcije mladih DAR-a.

Nakon arhitekture, 24. svibnja u antikvarijatu Ex Libris slijedi tribina o javnom djelovanju, dok ćemo se 31. svibnja u galeriji Garbas baviti ženama i kulturom. Posljednja tribina o znanosti bit će održana 13. lipnja 2017. u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji u Rijeci. Osim serije tribina, uskoro kreće i online-kampanja Jeste li znali, u pripremi je brošura o znamenitim Riječankama, a građani i građanke će biti pozvani na uključivanje u kontinuirano mapiranje ženskog prinosa zajednici.

Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog  modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Više informacija o akciji i cjelokupni program možete saznati na mrežnim i društvenim stranicama Zaklade Sveučilišta u Rijeci