Uncategorized

poziv na izložbu

Lekcije o odbrani

Lekcije o odbrani

Izložba “Lekcije o odbrani” novi je korak u višegodišnjem KURS-ovom istraživanju kulture u Narodnooslobodilačkom pokretu. Fotografije, arhivski materijali i istraživački uvidi iz prethodnih faza prevode se u likovni jezik, seriju grafika popraćenu tekstovima.

Namjera je da se ovom historijskom primjeru, umjetničkoj praksi u okvirima revolucionarne borbe, i to u vremenima koja su joj izrazito nesklona, proširi značenje i s te pozicije otvore suvremena pitanja. Stoga usuprot onima koji će partizansku umjetnost olako proglasiti monolitnom i svedenom na propagandnu funkciju, KURS osvjetljava svu širinu staze kojom je revolucija kročila. U širini zahvata koju je građenje novog društva podrazumijevalo, otvorilo se i za umjetnost i kulturu čitavo mnoštvo pitanja na koja je valjalo misliti, a koja uvelike nadilaze individualne izraze i pozicije umjetnika: na opismenjavanje, na položaj žena, na uključivanje širokih narodnih masa u kulturnu proizvodnju, na neprihvaćenost narodnog stvaralaštva u visokom kanonu… Narativ izložbe gradi se upravo na tom demokratizacijskom imperativu, posebnu pažnju posvećujući produkcijskim i organizacijskim aspektima kulturne djelatnosti. Tehnika grafike odabrana je u skladu s tim imperativom, zato što je bila najbliža umjetniku-borcu (bez posebnih tehničkih sredstava na terenu), ali i gledatelju – u prvom redu zbog svoje reproduktivnosti i jednostavnosti.

Istraživanje “Lekcije o odbrani” KURS je započeo još 2014. godine za vrijeme pripreme murala u ljubljanskom Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. U prvoj fazi istraživanje se fokusiralo na organizaciju kulturnog života i kulturnu proizvodnju na oslobođenim područjima, sasvim konkretno za vrijeme Užičke Republike i na njezine odjeke sve do drugog zasjedanja AVNOJ-a, a predstavljeno je u knjizi “Lekcije o odbrani. Prilozi za analizu kulturne delatnosti NOP-a” (2016.). U sljedećem koraku fokus je bio na događanjima nakon drugog zasjedanja AVNOJ-a kad kulturno djelovanje s prvim obrisima socijalističke države dobiva novu ulogu. Taj je dio istraživanja zaokružen konferencijom i zbornikom “Lekcije o odbrani. Da li je moguće stvarati umetnost revolucionarno” (2017.).

U oba slučaja istraživanje se usmjerilo na primarne izvore i arhivsku građu, ali KURS-ov pristup je ostao umjetnički u namjeri da, fokusirajući se na produkcijske i organizacijske aspekte kulturne djelatnosti, svoje nalaze promatra iz vizure umjetnika-proizvođača (za razliku od akademskog istraživača) te da, tendenciozno, poziva na ponovo čitanje ove epizode povijesti umjetnosti. Kako umjetnici u svom tekstu ističu: “Mi ne možemo dati konačne odgovore na pitanja pokrenuta u ovom istraživanju, i ona zahtevaju jednu širu studiju i duži vremenski rok, ali izneti podaci i razmišljanja otvaraju ovo polje za nove studije, koje će možda dati i neke nove smernice za shvatanje uloge kulture i umetnosti u revolucionarnim i društvenim pokretima.”

Miloš Miletić i Mirjana Radovanović, kao KURS, zajednički djeluju kao vizualni umjetnici i istraživači. Njihova se praksa prvenstveno usmjerava na pitanje kako umjetnička praksa može doprinijeti društvenim borbama, i postati njihov sastavni dio. Kao polazište za svoj rad često koriste arhivski materijal u kombinaciji s poezijom/prozom i vizualnim jezikom revolucionarnih borbi i progresivnih pokreta iz prošlosti koje prevode u suvremeni umjetnički i politički kontekst. Najčešće realiziraju murale, ilustracije i različite tiskane materijale (novine, postere, grafike). Vode se idejom da sadržaj koji proizvode treba biti didaktički i dostupan najširoj publici. Smatraju da umjetničko polje može i treba biti dijelom šire političke borbe za ravnopravnije društvo.

kustosice: Barbara Gregov, Dunja Kučinac, Vesna Vuković

postav: Branko i Nina Bačun

Izložbu financijski podržava Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.
Godišnji program BAZE podržava Zaklada Kultura nova.
BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/li razvoj udruge.