Najave

15.05.2019. 10:01:00 - Libela

od 23. do 25. 5. u Rijeci

Smoqua - 3. festival queer i feminističke kulture

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organiziraju treći po redu međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji se održava od 23. do 25. svibnja 2019. godine u Rijeci.

Smoqua je pokrenuta kao spoj umjetnosti i aktivizma koji propituje društvene norme te je stoga tema ovogodišnje Smoque norma, normalnost i normativnost, a sve aktivnosti festivala pozivaju na promišljanje i dekonstruiranje tih pojmova. Svoju podršku festivalu pružit će i međunarodni/e volonteri/ke, koji/e će se pobrinuti da se umjetnice/i i aktivistkinje/i te sve osobe koje posjete kroz sva tri dana festivala osjećaju ugodno i dobrodošlo.

Festival će okupiti nekoliko desetaka umjetnika/ica i aktivista/kinja te goste i gošće iz Hrvatske, ali i drugih zemalja poput SAD-a, Finske, Nizozemske, Velike Britanije, Španjolske i Grčke. Jedna od glavnih sudionica festivala je interdisciplinarna umjetnica Boryana Rossa koja će tijekom Smoque predstaviti riječkoj publici dva svoja rada: Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema drugog dana Smoque, 24.5. te Madonna of the External Silicone Breast (city lights na Titovu trgu). Također, po prvi puta u našim krajevima publika će moći doživjeti drag king show - iz Belgije na Smoquu dolazi Eclipse, nagrađivani francuski drag king koji nastupa u okviru Queer-UP! Partyja u klubu Crkva u subotu, 25.5. što ujedno predstavlja i veliko zatvaranje Smoque.

U sklopu festivala održat će se i razni drugi performansi, radionice, koncerti, paneli te partiji kroz koje će se posjetitelji/ce moći bolje upoznati sa značajem i poviješću queera i feminizma te doživjeti queer i feminističku kulturu. Detaljan program festivala nalazi se na linku.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Tagovi: aktivizam, feminizam, festival, lori, pariter, queer, rijeka, smoqua

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM