U fokusu

osnovne higijenske potrepštine

Europski parlament traži izuzeće od poreza za tampone i uloške

Europski parlament traži izuzeće od poreza za tampone i uloške

Pixabay

Danas su Odbor za ravnopravnost spolova i Odbor za ekonomska pitanja Europskog parlamenta usvojili Izvješće o ravnopravnosti spolova i poreznoj politici EU. Usvojena je preporuka hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan o ukidanju poreza na osnovne sanitarne potrepštine poput tampona i uložaka.

“U Europskoj uniji jedna od deset žena i djevojaka si ne može priuštiti osnovne higijenske proizvode poput tampona i uložaka. Često se događa da djevojčice izostaju s nastave zbog toga. Portal srednja.hr je proveo anketu među svojim čitateljima u kojoj se više od 85 posto čitatelja izjasnilo za besplatne higijenske potrepštine za učenice i studentice”, kaže Biljana Borzan.

Usvojeno izvješće predlaže da se države pozovu na izmijenjenu Direktivu o PDVu i spuste porez na nula posto za takve proizvode ili bar na pet posto. Pozivaju se države članice da u školama, sveučilištima te ustanovama za beskućnike i siromašne omoguće besplatne higijenske proizvode.

“Besplatne potrepštine su omogućene u školama i sveučilišnima u Škotskoj. Ukidanje poreza u Australiji najavili od 2019. godine, Velika Britanija planira isto učiniti 2022., a Kanada ima tu praksu još od 2015. Žalosno je da si danas u EU zbog siromaštva djevojčice ne mogu priuštiti osnovne potrepštine kako bi mogle ići u školu, također, takav trošak je najveći problem osobama s invaliditetom i naravno ženama slabijeg imovinskog stanja”, kaže Borzan.