U fokusu

Stop kršenju reproduktivnih prava žena:

Noćna akcija na vratima ljekarne koja je odbila izdati kontracepcijske pilule

Noćna akcija na vratima ljekarne koja je odbila izdati kontracepcijske pilule

Facebook

Na vratima zagrebačke ljekarne čija je zaposlenica nedavno odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule pod izgovorom prigovora savjesti, nepoznati/e počinitelji/ce ostavile su crvene otiske dlana.

Prije nekoliko dana, redakcija Faktografa zaprimila je i objavila priču djevojke koja se požalila na to da joj je ljekarnica odbila izdati “ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristi zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te [joj] nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica [joj] je rekla da dođe ujutro kad nje nema”.

Podsjećamo, crveni otisci koji su danas osvanuli i na vratima spomenute ljekarne osmišljeni su kao dio kampanje #PrekinimoŠutnju kojom se sve građane/ke poziva da ostavljanjem spomenutog traga u javnom prostoru upozore na bolne i ponižavajuće postupke kojima hrvatsko zdravstvo svakodnevno izlaže žene.

{slika}

Osim što neizdavanje ove vrste lijekova na recept može izazvati pogoršanje zdravstvenih problema poput navedenih preobilnih krvarenja ili primjerice endometrioze čiji se simptomi također mogu ublažiti uzimanjem oralne kontracepcije, nemogućnost kupnje iste u kombinaciji sa sve većom aurom nedostupnosti koja okružuje abortus – bilo zbog ‘priziva savjesti’, bilo zbog financijskih izdataka koji isti od žene iziskuje – recept je za cvjetanje medicinskih postupaka kojima se žene podvrgavaju ‘na crno’, zbog čije se upitne regulacije u opasnost ne dovodi samo zdravlje žene, već i njezin život.

S obzirom na navedeno, postupak ljekarnice čija savjest ne dopušta prodaju kontracepcije još je samo jedna dodatna radnja kojom se već ionako ugroženo reproduktivno zdravlje žena još više ugrožava. Kao takav, ovaj čin predstavlja kršenje ženskih prava te zahtjeva oštru osudu.

Uz nedavno očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja je osudila ovaj postupak te ministra Kujundžića koji je stao na stranu pacijentice, na današnjoj sjednici Sabora očitovala se i Anka Mrak Taritaš  izjavivši: “Što znači priziv savjesti ljekarnice? Konzervatizam je poharao Hrvatsku, pitanje je kad će stradati život. Svatko iza svoja četiri zida može živjeti kako koće, ali kad radi posao mora ga raditi odgovorno. Pozivam ministra Milana Kujundžića da odradi svoj posao. Ljudi koji žive na način da se protive određenim stvarima, taj posao ne trebaju raditi. Otkud pravo ljekarnici da odlučuje za nekog drugog? Nitko od nas ne smije suditi drugog i kako tko živi iza svoja četiri zida. Planiranje obitelji zapisano je čak u Ustavu, otkud pravo ljekarnici da odlučuje za nekog drugog.”