U fokusu

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Humanitarna nogometna utakmica: Zaustavimo nasilje prema ženama!

Humanitarna nogometna utakmica: Zaustavimo nasilje prema ženama!

B.a.B.e.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 19. rujna, udruga B.a.B.e. u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Vukovarsko – srijemske županije, uz potporu Grada Vukovara, organizirala je humanitarnu nogometnu utakmicu između HNK Vukovar 1991 i HNK “Mitnica”. Na stadionu HNK Mitnica okupili su se građanke i građani Vukovara koji su svojim dolaskom i donacijama poduprli borbu protiv nasilja nad ženama.

Humanitarna utakmica završena je pobjedom HNK Vukovar ’91. rezultatom 4:0, no u konačnici fokus uopće nije bio na golovima, nego na osvještavanju problema nasilja nad ženama i širokim pozivom da se svi i sve uključe u njegovo suzbijanje i preveniranje, a nasilnička ponašanja trebaju biti adekvatno sankcionirana i oštro osuđena od strane cijelog društva.

“Iako dosad nismo ovaj datum obilježavali na slične načine, poruka ostaje ista a to je da se svijest o postojanju ove problematike mora širiti te da kao društvena zajednica u cjelini moramo osuđivati i sprečavati nasilje nad ženama te obiteljsko nasilje, a naravno i sve druge oblike nasilja. Još jednom napominjemo da nasilje nad ženama, kao i nasilje u obitelji, nije samo problem žrtve, već i njihovih bližnjih, njihove uže i šire društvene zajednice, jer svaka žrtva je nečija kćer, majka, sestra, susjeda, prijateljica, kolegica, zaposlenica, član društva kojem treba dati svoj doprinos, a što joj je otežano ili onemogućeno zbog nasilja koje proživljava, najčešće na mjestu gdje bi trebala biti najsigurnija i najzaštićenija, unutar svoje obitelji”, pojasnila je Ivana Sučić, voditeljica programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Podsjetimo, od 2004. godine, 22. rujna u Republici Hrvatskoj obilježava se Nacionalni  dan  borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Ubojstva žena od bliskih muških osoba u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava, svakih 15 minuta jedna žena je zlostavljana, a svaka treća doživi ekonomsko nasilje u partnerskom odnosu. Samo jedna od 15 do 20 žena prijavi silovanje. To su tek neki od problema s kojima se žene susreću, a na koje je udruga B.a.B.e. željela skrenuti pažnju ovim događanjem.