U fokusu

nakon više od dvadest godina nebrige

ŽMH upozorava: ‘Žrtve seksualnog nasilja u ratu još jednom postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja’

ŽMH upozorava: ‘Žrtve seksualnog nasilja u ratu još jednom postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja’

Obrani pravo na izbor

Kako navode članice Ženske mreže Hrvatske, ministar branitelja Tomo Medved, usprkos ranijem upozorenju Europskog ženskog lobbyija, UN agencije UN WOMEN i same Ženske mreže Hrvatske razriješio je šest članova/ica Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja.

“U ime Ženske mreže Hrvatske izražavamo neslaganje s ovom odlukom i iskazujemo duboku zabrinutost  za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj. Ističemo da su razriješeni članovi i članice Povjerenstva kompetentni stručnjaci i  stručnjakinje s dugim radnim iskustvom i profesionalnom zrelošću neophodnim za odlučivanje u osjetljivom području seksualnog nasilja u ratu”, napisale su članice Ženske mreže Hrvatske u svom priopćenju.

Članovi/ice Povjerenstva izabrani su javnim pozivom na mandat od četiri godine temeljem dokazanih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, od kojih niti jedan/na nije pripadnik niti jedne političke opcije.

“Povjerenstvo je od svoga imenovanja u studenom 2015. do kraja svibnja 2016.,kada je ‘privremeno’ zaustavljen njegov rad, od podnesenih 147 zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu riješilo 107 zahtjeva. Radeći u vrlo kratkim rokovima, članovi i članice Povjerenstva  uložili su pojačane  napore i bezuvjetnu spremnost da novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom – dalje Zakon, (Narodne novine 64/15) u čijoj su pripremi neki i sudjelovali, stave u punu primjenu doprinoseći time ostvarivanju dugo zanemarivanih prava žrtava seksualnog nasilja u ratu. Usvajanjem i primjenom ovog Zakona,  Hrvatska je postala primjerom u regiji i svijetu, s iskazanim interesom različitih zemalja za prijenosom znanja i iskustva iz ovog područja (Kosovo, Bosna i Hercegovina, Libija, itd.). Članovi i članice Povjerenstva koji rade na praktičnoj primjeni Zakona i razumiju potrebe žrtava seksualnog nasilja prenosili su dragocjena znanja predstavnicima drugih zemalja”, nastavljaju.

“Njihovim razrješenjem Ministarstvo se odriče doprinosa priznatih stručnjaka/inja umanjujući time i kvalitetu svoga rada i ulogu razvojne pomoći Hrvatske u ovom području. Napominjemo da ovi stručnjaci/kinje ne mogu biti zamijenjeni/e stručnjacima/kinjama ‘općeg’ profila, jer se radi o rijetkim stručnjacima/injama koji/e su dugi niz godina direktno radili/e sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu”, naglašavaju iz Ženske mreže Hrvatske.

Ženska mreža Hrvatske Ministarstvu branitelja i ministru Medvedu uputila je zahtjev da promijeni odluku o razrješenju članova/ica Povjerenstva – umjesto odgovora, saznale smo da su članice i članove posve netransparentno, nekoliko dana prije izbora, razriješeni.

“Žrtve seksualnog nasilja u ratu još jednom, nakon više od dvadest godina nebrige, postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja, a to smatramo nedopustivim”, zaključile su u priopćenju.