U fokusu

nema jasne 'javne prijetnje'

Francuska ukinula zabranu: burkiniji, dobrodošli ste na plaže!

Francuska ukinula zabranu: burkiniji, dobrodošli ste na plaže!

EPA/HANNAH MCKAY/Hina

Najviši francuski upravni sud u petak je povukao općinsku odluku o zabrani burkinija, upozoravajući gradonačelnike koji su donijeli takvu odluku da se svaka zabrana kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo mora temeljiti na postojanju ‘jasne prijetnje’ javnom redu. Državno vijeće podsjeća sve gradonačelnike koji su se u zabrani burkinija na plažama pozivali na načelo sekularnosti da se ne mogu pozvati ni na kakve druge razloge, osim na ‘javni red, siguran pristup plaži, sigurnost kupanja, higijenu i pristojnost’.

Nakon oštrih reakcija iz cijelog svijeta i optužbi da se Francuska bori protiv terorizma kontrolirajući tijela žena, u petak je najviši sud u toj zemlji naredio da se odmah danas ukine sporna zabrana.

Naime, 15 gradova na jugu Francuske zabranile su burkinije na plažama uz obrazloženje da takav odjevni predmet ‘prikazuje vjersku pripadnost u trenucima kad je Francuska na meti terorističkih napada’. Također, u odluci je navedeno da je ‘zabranjen pristup kupanju na plažama svima koji nemaju kupaći kostim u skladu s običajima zemlje i načelom sekularnosti’. Na Libeli smo prenijele komentar o tome koliko je ova zabrana problematična i antifeministička.

Nakon što se pojavile u medijima fotografije na kojima se vide naoružani francuski policajci kako tjeraju ženu da na plaži skine neke dijelove odjeće jer tako kaže kontroverzni i diskriminatorni zakon koji brani nošenja burkinija, društvene mreže su eksplodirale i čule su se osude sa svih strana.

Fotografije su se pojavile nakon što je još jedna žena izjavila kako je bila kažnjena na plaži u Cannesu radi nošenja tajica, tunike i vela. Na njezinoj kazni piše kako nije nosila ‘odjeću koja poštuje dobar moral i sekularizam’.

Podsjetimo, u Francuskoj je nošenje burke u javnosti zabranjeno 2010. godine. Ujedno, Francuska je bila prva europska zemlja koja je usvojila zakon o zabrani nošenja burki i nikaba u javnosti.