U fokusu

Neprofitni mediji okupljeni u mreži emancipacije E-net

Jedino pluralistički medijski sustav može osigurati ostvarivanje javnog interesa u medijima

Jedino pluralistički medijski sustav može osigurati ostvarivanje javnog interesa u medijima

Hina

Neprofitni mediji okupljeni u Mreži emancipacije E – net na konferenciji “Stabilizacija i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj” uputili su hrvatskoj Vladi i Saboru sedam mjera za sprečavanje dodatnog urušavanja medijskih i demokratskih standarda. Kao primarni zahtjevi (mjere) navedeni su nastavak rada na državnoj medijskoj strategiji te transparentno i javno financiranje neprofitnih medija. 

Novinarka portala Forum.tm Sandra Bartolović istaknula je da neprofitni mediji u Mreži emancipacije traže od vlasti prepoznavanje novinarstva kao javnog dobra te osiguravanje sustavne zakonodavno-institucionalne potpore medijima u novinarskom radu. Osim nastavka rada na medijskoj strategiji, zatraženo je i javno financiranje neprofitnih medija putem institucionalnih potpora u transparentnom natječajnom postupku i prema jasnim kriterijima, a na temelju izdvajanja 2,5 posto ukupnih lutrijskih godišnjih sredstava Hrvatske lutrije i to na samostalnoj poziciji – “neprofitni mediji”. Zatražen je i nastavak financiranja neprofitnih medija putem Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija i to povećanjem postotka na 20 posto za njihovo financiranje, te je zatražena hitna provedba programa “Mediji zajednice”, kao i poticanje stvaranja javnih medija na lokalnoj i regionalnoj razini.

U mjerama je predloženo i hitno donošenje odluke kojom će se dio raspoloživih radijskih i televizijskih frekvencija namijeniti isključivo za neprofitne nakladnike, ali i stvaranje nove uprave za medije i medijsku politiku u Ministarstvu kulture da bi se predviđene promjene zaista mogle i provesti.

Kao srednjoročni cilj predložen je jedinstveni, javno upravljani nacionalni Fond za medije s različitim linijama državne potpore kojim bi se “financirali mediji i novinarstvo u onom svojem dijelu u kojem zadovoljavaju javni interes”.

Bartolović je istaknula i kako države članice EU imaju razvijene sustave potpora tzv. trećem sektoru jer ga prepoznaju kao jamac pluralizma medija i zadovoljavanja komunikacijskih potreba svih članova/ica društva. 

“O ukidanju potpore neprofitnim medijima, kao i ostalim elementima medijske politike koju provodi sada tehnička vlada, odnosno Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, negativno mišljenje dale su hrvatske i europske strukovne organizacije te neke europske institucije”, rekla je Bartolović. Prema njezinim riječima, jedino pluralističan sustav javnih i neprofitnih, ali i komercijalnih medija u kojima se posebna pažnja posvećuje novinarskom radu, transparentnosti vlasništva te održivim i stabilnim modelima javnih potpora može osigurati ostvarivanje javnog interesa u medijima.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u uvodnom je izlaganju naglasio da se Hrvatska kao članica EU zbog posljednjih poteza vlasti u narušavanju medijskih sloboda našla pod posebnom paskom više međunarodnih organizacija. Dodao je i da razgovor s predstavnicima/ama vlasti o stanju medijskih sloboda, a naročito s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem jednostavno nije bio moguć.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici političkih stranaka: Goran Beus Richembergh (HNS), Peđa Grbin i Milan F. Živković (SDP) te Milorad Pupovac (SDSS). Oni su, također, naglasili potrebu transparentnog upravljanja javnim medijima, ali i potrebu nastavka financiranja neprofitnih medija te su osudili “opasan trend” sada već tehničke vlade u oslabljivanju javnih medija i ukidanju financiranja neprofitnih medija.