U fokusu

sve je jasno

Previšić se skrivao u uredu, na Filozoskom se borba nastavlja

Previšić se skrivao u uredu, na Filozoskom se borba nastavlja

Studenti i studentice organizirani u Plenum Filozofskog fakulteta već se mjesecima bore protiv samovolje dekana Vlatka Previšića potpomognutog prilično zabrinjavajućim brojem članova/ica Fakultetskog vijeća, ali i višim strukturama moći, počevši od rektora Sveučilišta u Zagrebu. Nakon jučerašnjeg doslovno višesatnog skrivanja u svom uredu od studenata i studentica, sada je potpuno jasno kako je dekan Filozofskog fakulteta izgubio svaki autoritet i dignitet.

Naime, ovoga puta su studenti/ce reagirali na još jedno vikend-uklanjanje transparenata s pročelja zgrade fakulteta. Transparent “Što je previše, Previšić je” uklonjen je gotovo odmah nakon postavljanja, također preko vikenda. Tijekom prošloga tjedna uklonjen je i transparent “Mislim, dakle smijenjena sam” koji se odnosio na prodekanicu Branku Galić, ovoga vikenda i ostali transparenti – “Eppur si muove”, “FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja” i “FFZG protiv homofobije i transfobije”.

Razgovarala sam s nekoliko studentica koje su u jučerašnjoj akciji zahtijevale vraćanje transparenata pred Uredom dekana. Naglašavaju kako nisu nikoga blokirali/e, te kako su samo tražili/e da ih dekan primi na dvije minute i vrati im transparente. Jedna studentica kaže: “Dekan je u bilo kojem trenutku mogao izaći iz ureda. Dapače, vikali smo ‘izađi!’, a on je valjda čuo ‘ostani unutra!’. Umjesto da izađe, zaključao se, nije nas htio primiti i očito nije otišao na sastanak s Japancem kako bi nas mogao proglasiti krivcima za ‘diplomatski skandal’. Nitko nije izašao, nitko nije htio razgovarati. Bili su unutra zaključani. U više navrata smo kucali, tajnica je nekada otvorila, nekad ne, a kad bi otvorila, govorila bi o mogućem terminu sastanka drugi tjedan”.

Članice Plenuma su ukazale i na dekanovu izjavu, objavljenu danas u Jutarnjem listu. Jutarnji list piše kako je dekan “morao odgoditi oproštajni susret s japanskim veleposlanikom najavljen za 13 i 15 sati”, te da je Ured dekana to nazvao diplomatskim skandalom koji su izazvali studenti i studentice “blokirajući ga u uredu”. Evo što je o jučerašnjim događanjima izjavio dekan Previšić: “Pravo je studenata da izražavaju svoja neslaganja i mišljenja na demokratski način, ali pritom se ne može blokirati svakodnevni rad zaposlenika fakulteta i ometati nastavu fizičkim zaprečavanjem. Nije demokracija stvaranje buke, to nije akademski. Studenti su transparente izvjesili prije mjesec i pol dana, a da nisu ni od koga tražili odobrenje. Gotovo ih je već vjetar potrgao. Ipak sam kao čelnik institucije dužan štititi izgled zgrade”.

{slika}

Kao što smo već izvijestile, od 27. travnja do 8. svibnja, uz pomoć profesora/ica sa Odsjeka za sociologiju provedena je anketa na više nego reprezentativnom uzorku, a rezultati koji nedvojbeno ukazuju na protivljenje sklapanju ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, predstavljeni su 17. svibnja u prostorijama HND-a jer im na Filozofskom fakultetu nije odobren prostor za to. Anketa je pokazala kako se više od dvije trećine studenta/ica bezuvjetno usprotivilo sklapanju ovoga ugovora, 23 posto njih podržava suradnju ako su u ugovoru eksplicitno definirani uvjeti suradnje, 5 posto nema stav o tim pitanjima, a samo jedan i pol posto anketiranih bezuvjetno podržava ugovor.

Podsjećamo, Fakultetsko vijeće nije prihvatilo smjenu prodekanice Galić, što je dekan pokušao progurati kao svoju odluku tvrdeći da za to ima ovlasti, što ukazuje i na nepoznavanje Statuta fakulteta kojemu je na čelu. Od tada, dekan zajedno sa ostatkom dekanskog vijeća, vršeći mobbing opstruira rad i sprječava obavljanje dužnosti prodekanice, a time i funkcioniranje fakulteta. Jasno je i kako neovlašteno ne provodi odluku Fakultetskog vijeća. Nakon što su Previšić i dekan KBF-a Tonči Matulić najavili odgađanje rasprave o ugovoru između KBF-a i FF-a, prije nekoliko tjedana opet je krenula rasprava o ugovoru po odsjecima fakulteta, te je najavljeno kako će se o ugovoru odlučivat u lipnju. Naravno, sustavno nasilje i nastojanje gušenja kritike se nastavlja u svim oblicima, uključujući cenzuriranje izjava studentskih predstavnika svih odsjeka i godina i marginaliziranje predstavnika/ca studenata na Fakultetskom vijeću. Tipičan totalitaristički potez predstavlja i vikend-skidanje odnosno krađa studentskih transparenata.

S obzirom da se danas, 25. svibnja, odvija još jedna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, na čijem dnevnom redu nema točke posvećene “spornom” ugovoru, i s obzirom da dekan/uprava i dalje svim kanalima vrše cenzuru i pritisak na odsjeke, studenti i studentice su danas napravile/i još jednu akciju špalira etičke interpelacije gdje su ispred Vijećnice uz novi sinoć napravljen transparent dijelile članovima i članicama vijeća novu Skriptu i rezultate ankete, kako bi osigurali da su ih svi koji će odlučivati dobili i kako bi ukazali na odgovornost članova/ica vijeća. Nadamo se da je do sada i članovima i članicama Vijeća jasno koga su izabrali/e za dekana, što misle i protiv čega se bore njihovi studenti i studentice, a nadam se da im je jasna i šira slika društva, te da će preuzeti odgovornost koju imaju.