U fokusu

zbog prijedlog proširenja s 10 novih članova

Ministar Šustar nije reagirao, radna skupina podnijela ostavku

Ministar Šustar nije reagirao, radna skupina podnijela ostavku

Voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić na današnjoj je konferenciji za medije, nakon zahvale svima koji su sudjelovali u izradi kurikularne reforme, objavio da ekspertna skupina daje ostavku.

Na početku svojega pozdravnog govora Boris Jokić iznio je cijeli niz zahvala svima koji su sudjelovali ili surađivali sa njegovim timom. Iznio je i temeljne vrijednosti koji su u svojemu radu zastupali, a koje su su iznevjerene.

“Naša vizija obrazovanja je bila – sustav odgoja i obrazovana treba podržati mlade osobe da razviju svoje potencijale, da su nakon 12 ili 18 godina spremni za rad i cjeloživotno učenje. U pozadini vizije nalaze se vrijednosti – znanje nasuprot neznanju, odgovornost, identitet da osoba zna da je iz Hrvatske, ali da je i dio Euope i svijeta, da su mlade osobe solidarne, da poštuju sebe i druge, te konačno – poduzetnost kao prepoznavanje prilika i preuzimanje razumnog rizika”, rekao je Jokić.

Tražimo razrješenje ove radne skupine od ministra Šustara

“Uvijek smo bili spremni i htjeli proširiti ovu skupinu, no ne možemo pristati na političke utjecaje – s lijeva, desna ili centra. Struka mora uvijek biti ispred politike. Ljudi moraju uvijek biti ispred dokumenata. Slijedom toga zahtjevamo razrješenje s mjesta voditelja i članova stručne radne skupine od strane ministra Šustara, i molimo ga da to prihvati. Nadamo se da će ovo društvo nastaviti proces i spremni smo pomoći.”, prenosi N1.

Objasnio je i od kuda dolaze politički pritisci.

“Radi se o određenim zastupnicima u Saboru i pojedinim strankama kojima ove promjene ne odgovaraju. Mnogima smeta što su neke od njih iznjedrili djelatnici škole. To kao takvo izaziva određene otpore, a po nama je najveća vrijednost ove reforme. HRAST je jedna od tih političkih opcija“, rekao je Jokić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar nije, naime, odbacio zaključke saborskog Odbora za znanost, među kojima i da skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja, što je Jokić ranije najavio kao uvjet nastavka rada ekspertne skupine.

“Ovoj zemlji nisu potrebne nadskupine, cenzorske skupine, skupine koje bi nas vratile u neka tamna, daleka vremena i ovakvi elementi ukazuju na ostavštinu bivšeg komunističkog sustava u nekom obliku odlučivanja, i na to jednostavno ne možemo pristati. Na dijalog smo više nego spremni, a na političke pritiske i politikanstvo jednostavno ne možemo pristati”, poručio je Jokić na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja također su tražile od Šustara da se odupre političkim pritiscima i donese povijesnu odluku, te podrži rad 340 učiteljica i učitelja kroz konkretne mjere za sustavnu provedbu Cjelovite kurikularne reforme. To se, međutim, nije dogodilo.