U fokusu

negri, butler...

Svjetski intelektualci/ke traže smjenu ministra Hasanbegovića

Svjetski intelektualci/ke traže smjenu ministra Hasanbegovića

Liberation/Screenshot

Francuski list Liberation objavio je otvoreno pismo koje je ujedno početak peticije kojom se poziva na smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

U pismu, objavljenom u ponedjeljak, ministra Hasanbegovića opisuje se kao povijesnog revizionista i simpatizera ustaškog režima i ističe da se Hrvatska time ne pridržava temeljnih vrijednosti Europske unije.

“Zlatko Hasanbegović iskorištava poslijeratno totalitarno nasilje kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma koji podmuklo miješa sa zločinima komunizma, što je izvrtanje istine. U svojim govorima i publikacijama u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa”, navodi se u pismu.

U pismu se detaljno navodi njegove brojne kontroverzne izjave i poteze, i prije nego je postao ministar, kao i nakon toga.

Navodi se tako da je jedan od njegovih prvih poteza bio ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije nakon čega se riješio njemu nenaklonjenih novinara na HRT-u, dok je članove Vijeća za elektroničke medije izložio rastućem pritisku zanemarujući zabrinutost brojnih organizacija, među kojima i OESS-a.

“Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Europi i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji utemeljenoj na revizionizmu koju on zastupa. Ovdje nije riječ o mišljenju ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnim vrijednostima koje su temelj europskog projekta”, navodi se u pismu.

Pismo su među brojnim intelektualcima potpisali i talijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativni francuski filozof Alain Finkielkraut i talijanski književni nobelovac Dario Fo.

Potpisali su ga i bivša premijerka Kanade Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, poznati europski intelektualci kao što su Etienne Balibar i Chantal Mouffe te poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

Među potpisnicima iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivist za ljudska prava Mario Mažić.